16.05.2008. / 15:44

Autor: Tanja Molvarec

SLUČAJ AZBESTA

Udruge oboljele od azbestoze traže smjenu Mladinea i Ružinskog

Udruge oboljelih od azbestoze i Barbarinac smatraju da je, bez obzira na 80-godišnje korištenje azbesta u tvornici "Salonit" i mnoge okolišne probleme koje su iz toga nastali, postojeća Vlada učinila fatalne propuste u Vranjicu

Smjenu državnog tajnika Nikole Ružinskog i direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea zatražile su Udruge oboljelih od azbestoze i Udruga za zaštitu okoliša Barbarinac, piše Večernji list. Oni ne vjeruju da će kvalitetno riješiti sanacija problema s azbestom u široj okolici Splita.

"Više su puta u javnosti iznosili netočne podatke kojima su pokušali dovesti u zabludu građane. Posebno sramotnim smatramo izjave Ružinskog, pri čemu mislimo na demantije glasnogovornice Europske Komisije kao i profesora Esada Prohića "rekli su Lovre Grgić i Grgo Mandić.

Udruge smatraju da je, bez obzira na 80-godišnje korištenje azbesta u tvornici "Salonit" i mnoge okolišne probleme koje su iz toga nastali, postojeća Vlada učinila fatalne propuste u Vranjicu.
"U veljači 2006. izdala je ilegalnog usmenog odobrenja za preradu 900 tona azbesta sa čime je stvorena problematična zaliha od 8.000 tona proizvoda koji sadrže azbest, a koji su sada otpad", tvrde udruge.

Vladi zamjeraju i neadekvatnu reakciju na rezultate mjerenja broja čestica koje je izvršila tvrtka ANT početkom 2007. Udruge su na internet stranicama www. barbarinac.hr objavile dva nova dokumenta..

"Riječ je o izvješću Međunarodne organizacije rada iz Ženeve za 2008 u kojem se oštro kritiziraju postupci Vlade kao i vladinih agencija pri pokušaju rješavanja ekološke i gospodarske krize u Vranjicu. Izvješće je nastalo kao rezultat prošlogodišnjeg posjeta izaslanstva te organizacije Salonitu" pojašnajavaju Grgić i Mandić.
U drugom dokumentu Agencija za zaštitu okoliša potvrđuje da tvrtka Cian d.o.o. iz Splita nije bila ovlaštena za rad sa azbestom kada je potpisala ugovor sa Fondom za zaštitu okoliša i dok je sudjelovala u sanaciji.

SDP je također zatražio osnivanje istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi sa sanacijom azbestnog otpada iz kruga tvornice "Salonit" u Vranjicu navodeći da "nadležna tijela zataškavaju svoje propuste i veliku opasnost za zdravlje tamošnjeg stanovništva".

"Ministarstvu je drago što se SDP sjetio građana Vranjica, ali je svoju brigu o radnicima Salonita i građanima Vranjica trebao pokazati u vrijeme dok je bio na vlasti", stoji u priopćenju, Međutim, dodaje se, "tadašnja SDP-ova vlast nije učinila ništa - nije uspostavila cjelovit sustav gospodarenja otpadom, ni sustav prikupljanja i korištenja korisnog otpada (ambalaža, gume, elektronički i električni aparati, stari automobili) a nije počela niti rješavati crne točke opasnog industrijskog otpada u što spada i azbestni otpad bivše tvornice 'Salonit' koji Ministarstvo sanira".

Ističe se kako Ministarstvo pak sanira 298 odlagališta komunalnog otpada te je očistilo Hrvatsku od ambalažnog otpada i omogućilo da se sav korisni otpad reciklira, kao i da se saniraju i lokacije opasnog otpada u Obrovcu, Bakru i Šibeniku.

"Tvrdimo da se program sanacije azbestnog otpada bivše tvornice Salonit obavlja na stručan način što jamči veliki broj stručnjaka i stručnih institucija koji su na tome angažirani", ističe se i dodaje da to što njihova riječ ne dopire do javnosti također spada u područje politikanstva.

Jednom riječju iza nas stoje rezultati a iza SDP-a prazne riječi, stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Vezane vijesti

MINGORP: zakonom uređeno obeštećenje radnika Salonita

MINGORP: zakonom uređeno obeštećenje radnika Salonita

Zakonom o obeštećenju radnika trgovačkog društva "Salonit d.d." u stečaju Vranjic uređeno je obeštećenje radnika tog društva koje je nastupilo zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika