29.05.2008. / 10:17

Autor: Hrvoje Šimičević

Bez voštane figure u 'Madame Tussaud'

Još jedan 'udarac' za nepopularnog Gordona Browna

Brown neće imati svoj voštani lik u muzeju Madame Tussaud, jer je tako odlučilo 83.8 posto ispitanika ankete. Time je postao prvi britanski premijer u posljednjih 150 godina koji neće dobiti mjesto uz najveće svjetske ličnosti

Otkad je zamijenio Tonya Blaira, britanski premijer Gordon Brown svojim se političkim postupcima, osebujnim pragmatizmom te načinom vođenja države promaknuo u jednog od najnepopularnijih premijera u recentnoj britanskoj povijesti. To su pokazale sve britanske tradicionalne ankete i javna mišljenja građana o njihovim političarima u posljednjih godinu dana, a reprezentativni primjer ovoj tvrdnji ogleda se u činjenici da je prvi premijer koji u posljednjih 150 godina neće biti ovjekovječen u muzeju voštanih figura Madame Tussaud.

Naime, tradicija te ugledne institucije nalaže da prije izbora kandidata za ulazak u voštanu dvoranu slavnih, o tome preko glasovanja odlučuju građani. Glasački ishod posljednjeg nominiranog, proveden tijekom proteklog mjeseca, bio je poražavajući za čelnog čovjeka Britanije. Protiv prijedloga da njegov lik u prirodnoj veličini stoji pored najvećih imena kulturnog, političkog i društvenog života u više od posljednjih stotinjak godina, glasalo je čak 83.8 posto(5308) građana, a za tu opciju, tek 16.2 posto.

Iako je britanska javnost presudila u finalnoj odluci da se njegov prethodnik zbog 'katastrofalne vanjske politike"- zbog bezrezervne podrške Bushevoj kampanji u Iraku, ali i zbog prilične stagnacije u procesu nacionalnih reformi povuče s te pozicije, Blair se barem može pohvaliti činjenicom da je za razliku od bivšeg ministra financija i njegovog stranačkog kolege laburista Browna, dobio svoj voštani odljev u elitnom društvu s Margareth Thacher, Dalaj lamom, Majkom Terezijom ili pak sa Fidelom Castrom.

Vezane vijesti

Hakiran email Gordona Browna

Hakiran email Gordona Browna

Britanska policija pronašla je dokaze da su privatni detektivi koji su radili za novine 'provalili' u emailove bivšeg premijera Gordona Browna dok je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika