02.06.2008. / 11:44

Autor: Hrvoje Šimičević

Problem mjerljiv s globalnom glađu

Milenijski projekt UN-a: Spriječiti građanske ratove u Africi

UN-ovi stručnjaci u sljedećih će nekoliko mjeseci nastojati umanjiti razmirice vlada i separatista desetaka afričkih država, koje su globalnim poskupljenjem hrane ionako postali najveća svjetska poprišta humanitarnih kriza.

Ujedinjeni narodi donijeli su višegodišnji plan koji je, smatraju stručnjaci, po izvedivosti na razini rješavanja globalne gladi koja je novim gospodarskim i političkim trendovima u svijetu na pomolu da kulminira. Potonji svjetski sindrom, koji je doduše simptomatičan za zemlje trećeg svijeta, ili bolje rečeno područja 'globalnog juga', posljedično je usko povezan uz razvoj novog UN-ovog programa; da njihovi stručnjaci pokušaju analizirati nebrojene građanske, ali i međunacionalne sukobe u Africi, te ih konkretnim rješenjima barem stave na hlađenje.

Ova će pionirska misija uključivati dijaloge sa vladama (ili militarističkim huntama), kao i političkim ili ideološkim oponentima ratom najzahvaćenijih država, a prve su na redu Somalija i Sudan.

Razgovori sa somalskom vladom, ali i separatistima koji vode dugogodišnji rat protiv iste, trebao bi se odvijati van Somalije zbog visokorizičnog stanja, a UN se nada kako će dvije strane, po prvi put nakon godina izvanrednog stanja, sjesti za isti stol i stvari pokušati rješiti prihvatljivijim putem.

Glavni grad Somalije, višemilijunski Mogadishu, potpuno je uništen u sukobima, a više od dva milijuna civila nužno treba vanjsku pomoć. S druge pak strane, dobrano pesimistička predviđanja odnose se za pregovore s sudanskim vlastima. Najveći problem manifestira se u valu izbjeglica koji se konstatno razmješta iz zapadne pokrajine Darfur, dok je nedavno uspostavljeno primirje između sjevera i juga te države, na prlično labavoj platformi.

Demokratska republika Kongo, poprište jednih od najvećih zločina prema civilnom stanovništvu u zadnjih 50 godina, gdje je momentalno izražena humanitarna kriza, također će biti dio rečenog UN-ovog programa.
Da se radi o 'milenijskom' projektu kojeg će biti iznimno teško izvesti, govori i primjer somalskog predsjednika Abdullahia Yusufa, koji je kasnio na pregovore u Djibouti, jer mu je zrakoplov napadnut na aerodromu od strane islamističkih fundamentalista.

Jedan od elementarnih problema koji poznavatelji prilika tog dijela Afrike stalno naglašavaju, odnosi se i na bezpogovornu jednostranu podršku službenog Washingtona prema vladama (ili militarističkim skupinama) ovih siromašnih država, dok se u ovom kontekstu nikada ne spominje potreba za razvojem dijaloga i političkog pluralizma; sredstva kojim bi se mogli 'ugasiti' brojni krvavi sukobi i spasiti tisuće života.

Vezane vijesti

Korporativna zafrikancija

Korporativna zafrikancija

Jill Richardson, pokretačica bloga o organskom uzgoju hrane La Vida Locavore, piše za AlterNet o novom planu zapadnih multinacionalnih korporacija za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika