Objavljeno u Nacionalu br. 663, 2008-07-29

Autor: Ivo Pukanić

Komentar tjedna

Hrvatskom vlada anarhija

Ivo PukanićIvo PukanićU nedjelju 27. srpnja 2008. definitivno sam se uvjerio da u Hrvatskoj vlada anarhija. Taj smrtonosni virus ušao je duboko u svaku poru društva i glavni je razlog što se građani ne osjećaju sigurnima. Događaj od nedjelje poslijepodne samo je potvrdio moja razmišljanja koja su u meni izazvala tjeskobu i jasan su mi signal da ova država ne ide u dobrom smjeru. Za to što je bezvlađe zahvatilo društvo krivi su svi oni koji šute i prihvaćaju devijantne stvari kao normalne. Teško mi je to priznati, jer i sam pripadam tome cehu, ali dekadenciji hrvatskog društva najviše su pridonijeli mediji, koje, nažalost u većini slučajeva, vode poluurednici i polunovinari. Da skratim - u Hrvatskoj je potpuno izgubljen sustav vrijednosti, stoga ne začuđuje što više nitko nikoga ne poštuje i što je sve izokrenuto naopačke. Za to ću vam navesti nekoliko primjera.

Primjer prviNedjelja, 27. srpnja, poslijepodne. Vozim se autocestom iz pravca Rijeke prema Zagrebu. Iza mene, u crnom kombiju vozi se policijska pratnja koju imam od dana kad je na mene pokušan atentat. Vozimo se 130 - 140 km na sat i pokušavamo zaobilaznom trakom preteći jedan automobil koji vozi desnom trakom. U retrovizoru vidim audi A8 zagrebačkih tablica kako se pokušava ugurati između mene i moje pratnje. Vozač je očito živčan jer se vozimo “puževom” brzinom od tričavih 130 km na sat. U jednom trenutku nasilni vozač svojim audijem ulijeće pred crni kombi i naglo koči, ne bi li ga tako naučio kako se treba voziti autocestom. Policajci u kombiju naglo koče da bi izbjegli sudar i jedva uspijevaju održati vozilo na cesti da se ne zalete u zaštitnu ogradu. Gledajući cijeli prizor u retrovizoru, istog trenutka bio sam potpuno mokar od znoja, užasnut onim što sam vidio.

Zbog bahate budale u audiju A8, dvojica mladića mogla su poginuti ni kriva ni dužna. Nakon što je istovjetnu radnju napravio i pred mojim automobilom, brzinom većom od 200 km na sat odjurio je prema naplatnim kućicama u Lučkom. Takvo pretjecanje i ubacivanje s desne u lijevu traku autoceste jednako je oduzimanju prednosti. Zbog toga prekršaja mnogi ljudi smrtno stradaju, mnogi ostaju invalidi. Oni koji naprave takav prometni krimen morali bi, ako ništa drugo, izgubiti vozačku dozvolu na licu mjesta i platiti masnu kaznu. Naravno, ako cijeli njihov ekshibicionizam završi bez ikakvih posljedica za ostale sudionike u prometu. Policajci iz pratnje javili su prometnoj policiji na Lučkome o incidentu, a ona je “vozača” audija pričekala pri izlasku iz naplatnih kućica. I tada se dogodilo ono u što ne mogu vjerovati. Vozač audija opravdavao se time “da nije znao da je u crnom kombiju policija, jer da je znao, ne bi to učinio”!

Dok čekam dečke iz pratnje, u retrovizoru gledam kako se vozač audija bahato prepire i svađa s policijom. Pomišljam, bi li se nešto takvo usudio učiniti u SAD-u, Njemačkoj, Austriji ili susjednoj Sloveniji? Policija odmah ustanovljava da vozač pripada krim miljeu, kao i vlasnik automobila koji je vozio. Na moje zaprepaštenje, prometna policija ga pušta, te nas on ponovo pretječe strelovitom brzinom pred gradilištem nove rukometne dvorane. Po drugi put sam u šoku. Prvi put sam bio u šoku kad sam vidio što je učinio na autocesti a drugi put kad sam shvatio da ga je policija nakon svega pustila nekažnjenoga. Moram se ispraviti - kasnije sam saznao da su on i njegova suputnica kažnjeni zbog nevezanja pojasa! Tko je tu lud? I onda se vlast čudi zašto obični građanin gubi vjeru u institucije i državu?

Primjer drugiGledam na televiziji anketu među građanima Zadra. Reporter ih pita kakav je njihov stav o razbijanju stakala na fenomenalnoj instalaciji “Pozdrav suncu”. Tu, desetak milijuna kuna vrijednu instalaciju, to umjetničko djelo, netko je namjerno išao uništavati iz objesti. Ne vjerujem da su to učinili okolni stanari, kojima idu “na živce ti dosadni turisti” koji u ogromnom broju dolaze gledati tu atrakciju, jedinstvenu na ovim prostorima. Začuđen sam odgovorima građana, koji su više-manje indiferentni na taj vandalizam i smatraju ga više-manje prihvatljivim načinom ponašanja. Taj letargični defetizam koji se uvukao u glavu običnog građanina rezultat je neefikasnosti sustava, u prvom redu sudstva, s takvim načinom ponašanja. Umjesto da se obični građani Zadra dignu na noge i osude taj kulturološki kriminal prvoga reda, oni sliježu ramenima i prelaze preko toga kao da se ništa nije dogodilo. Netko je tu lud!

Primjer trećiKao da sam bio zloguki prorok kad sam u svom prošlom članku skrenuo pozornost na problem koji će imati novopečeni nogometaš Dinama Mirko Hrgović zbog šačice huligana koji se skrivaju iza imena Bad Blue Boys. Na kraju su na zidinama Maksimira linčovali lutku s njegovim imenom i zapalili joj bengalku na mjestu njegovih genitalija. Jadni Mirko u novinama izjavljuje da se ne boji i da to nije shvatio kao prijetnju. Naravno da je to vješanje jadni Mirko shvatio kao prijetnju, kao što bi to shvatio svaki normalan čovjek. A Mirko je itekako normalan i bistar mladić. Samo, kao i oni građani Zadra, kao i onaj policajac na izlazu s autoceste, smatra da će na ovakav, pomirljiv način izbjeći veće nevolje. Da mu odmah odgovorim iz vlastitog iskustva - neće ništa izbjeći, nego će takvo njegovo miroljubivo ponašanje divljaci koji se skrivaju iza BBB-a shvatiti kao njegovu slabost i strah i još će više navaliti na njega.

Ako ikome treba zaštita, onda treba Mirku Hrgoviću, kao i Zdravku Mamiću. Pitanje je trenutka kada će ti “navijači” krenuti na Mamića, koji se drznuo dići glas protiv njih. I trebao je to učiniti, kako bi spasio cijeli nogomet. Zadnji je čas da uz njega stanu i ostali klubovi koji imaju slične probleme. Na pomoć trulog HNS-a ne može računati jer se ti problemi ne tiču Markovića i njegove kamarile na čelu s Cvrkom i Srebrićem. Mamić nema šanse da u tome uspije ako uz njega ne stanu policija i pravosuđe. Već se u Domžalama, na utakmici pretkola Lige prvaka, može očekivati “urnebes” jer je od 142 ulaznice koje je klub dao udruzi navijača Dinama, iz policije doznajemo, udruga 46 ulaznica podijelila navijačima koji zbog vandalskog ponašanja imaju zabranu ulaska na stadion! Pa zar se zbog takvog čina ne bi trebalo istog trenutka privesti odgovorne u toj udruzi koji su tim osvjedočenim vandalima dali ulaznice? Zaista se treba postaviti pitanje - tko je tu lud?
Dok god se protiv vandala budu dizale prekršajne prijave umjesto kaznenih, anarhija će i dalje vladati.

Vandalizam u Zadru

Stakla na fenomenalnoj instalaciji arhitekta Nikole Bašića vrijedna milijune kuna noćni divljaci su porazbijali, a građani su na to divljaštvo indiferentni i smatraju ga prihvatljivim oblikom ponašanja.

Vezane vijesti

Krug se zatvara - komentar iz travnja 2008.

Krug se zatvara - komentar iz travnja 2008.

"Ono što ubojica nije uspio učiniti metkom 9. travnja u 23.51, to tvoji kolege sada pokušavaju ispraviti svojim pisanjem. Većina njih natječe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika