12.10.2008. / 20:33

Autor: Nina Tomljanović

Washington

Skupina G-20 za zajedničko prevladavanje financijskog meteža

U priopćenju skupine G-20 stoji da je iskazana odlučnost da zajednički rade na prevladavanju financijskog meteža i prodube suradnju na poboljšanju regulacije, nadzora i ukupnog funkcioniranja svjetskih financijskih tržišta

Ministri financija i guverneri skupine G-20, danas su održali sastanak na marginama Godišnjeg zasjedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu.

Na sastanku je sudjelovalo financijski čelnici 185 zemalja svijeta, a tema je bila globalna financijska kriza.

U priopćenju skupine G-20 stoji da je iskazana odlučnost da zajednički rade na prevladavanju financijskog meteža i prodube suradnju na poboljšanju regulacije, nadzora i ukupnog funkcioniranja svjetskih financijskih tržišta. Članice skupine su istaknule kako su globalne implikacije sadašnje krize osnažile potrebu za međunarodnom suradnjom i stalnim djelovanjem, u zemljama gdje je to nužno, u ključnim područjima kao što je makroekonomska politika, osiguranje likvidnosti, jačanje financijskih institucija i zaštita depozita.

Naglasile su svoju predanost da "rabeći sve ekonomske i financijske alate osiguraju stabilnost i dobro funkcioniranje financijskih tržišta", kao i da "osiguraju usku komunikaciju u svojim akcijama kako djelovanje jedne zemlje ne bi išlo na račun drugih ili stabilnosti cijelog sustava".

Skupina G-20 dodaje da je podržala priopćenje Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora MMF-a (IMFC) u kojem je pozivao na odlučne akcije i"multilateralnu suradnju u obnovi i zaštiti međunarodne monetarne i fiskalne stabilnosti.

Nakon sastanka, brazilski ministar financija Guido Mantega, koji predsjedava skupinom G-20 je izjavio kako se problemi s kojima smo suočeni u globalnoj ekonomiji moraju riješavati uz sudjelovanje više zemalja, jer kako je rekao, ne može ih riješiti samo jedna zemlja ili jedan kontinet.

Brazilski ministar financija Mantega je naglasio da SAD mora pomoći u koordiniranju promjena u međunarodnim financijama, te da skpina G-7 treba surađivati s novim tržištima.

Montega je unatoč tome što se očekuje globalno usporavanje gospodarskog rasta, istaknuo da će nova tržišta ipak rasti više nego razvijene zemlje u 2009., što će ublažili globalnu recesiju.

Na satanku skupine G-20, po prvi je puta sudjelovao i američki predsjednik George W. Bush, u pratnji ministra financija Henryja Paulsona i predsjednika središnje banke - Federalnih rezervi Bena Bernankea. Prema riječima glasnogovornika Bijele kuće Tonya Frattoa, Bush je priznao da je problem počeo u SAD-u, ali je rekao sudionicima da su "svi u tome zajedno".

Brazilski ministar financija je najavio da će se G-20 ponovo sastati 8. i 9. studenoga u Sao Paulu, u Brazilu.

Vezane vijesti

U grčkom gradu Volosu stvorili vlastitu valutu

U grčkom gradu Volosu stvorili vlastitu valutu

U grčkom gradu Volosu odbacili su europsku valutu euro i stvorili alternativnu lokalnu valutu TEM, piše BBC. Korištenje alternativne valute u lučkom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika