03.11.2008. / 14:21

Autor: Hrvoje Šimičević

Analitičari Stratfora

'Hrvatska među zemljama koje su sljedeće na udaru financijske krize'

Hrvatska je posebice ranjiva zbog enormnog proračuna i trgovinskog deficita, navode analitičari agencije Stratfor, ističući kako velika ovisnost o kreditima vezanim uz strane valute, također uvjetuje razvoj potencijalnih problema na hrvatskom tržištu

Prema procjeni analitičara agencije Stratfor (Strategic Forecasting Inc.), Hrvatska, Bugarska, Srbija i baltičke zemlje prve su na popisu zemalja koje bi iduće godine mogla zahvatiti globalna financijska kriza. Hrvatska je posebice ranjiva zbog enormnog proračuna i trgovinskog deficita, navode analitičari agencije Stratfor, ističući kako velika ovisnost o kreditima vezanim uz strane valute, također uvjetuje razvoj potencijalnih problema na hrvatskom tržištu. Analitičari Raiffeisen banke u publikaciji EUforija, predviđaju pak kako će aktualno stanje stabilnog financijskog sustava u regiji biti narušeno smanjenim priljevom stranog kapitala i otežanim poslovima oko vanjskog zaduženja.

Shodno ovim predviđanjima, analitičari najavljuju smanjenje gospodarskog rasta u idućoj godini, usporedno s smanjenjem investicija i potrošnje. To bi se moglo i odraziti na zemlje poput Srbije, Bugarske i nekih baltičkih zemalja. Ukoliko dođe do problema gubitka likvidnosti u rečenim zemljama, taj bi val mogao zahvatiti i strane banke koje dominiraju tim tržištem. Primjer Mađarske posljednji je ilustrativni pokazatelj odjeka krize, gdje se tvrtke suočavaju s problemom nedostatka novca. Kako navode financijski analitičari, ali i mađarski premijer Ferenc Gyurcsany, Mađarska je zahvaljujući pomoći međunarodnih financijskih institucija u zadnji tren izbjegla državni bankrot i tešku socijalnu krizu.

Međunarodni monetarni fond, koji je nedavno odobrio zajmove za Ukrajinu i Island; države teško pogođene krizom, trenutačno se dogovara i s drugim zemljama oko zajmova. Simptomi koji se pojavljuju u zemljama najviše zahvaćenim krizom, mogao bi neizravno pomoći državama kojima kriza prijeti, smatraju analitičari, jer se preventivne mjere mogu donijeti i preko praćenja situacije u državama koje se i dalje bore sa negativnim stanjem na tržištu.

Vezane vijesti

U grčkom gradu Volosu stvorili vlastitu valutu

U grčkom gradu Volosu stvorili vlastitu valutu

U grčkom gradu Volosu odbacili su europsku valutu euro i stvorili alternativnu lokalnu valutu TEM, piše BBC. Korištenje alternativne valute u lučkom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika