30.11.2008. / 13:25

Autor: Petra Horvat, Tena Džodan

Povratak oslobođenog kapetana

Laptalo doputovao u Dubrovnik

Za sada nije poznato hoće li kapetan tužiti Grčku zbog 17 mjeseci provedenih u zatvoru kao nevina osoba, no tužiti će Ivana Zvonimira Čička zbog njegova teksta u Jutarnjem listu

"Hvala svima koji su vjerovali u nas i što je sve napokon završeno" - rekla je Laptalova kćer Kristina kada je avion s kapetanom i njegovom obitelji sletio u Dubrovnik. Avion s kapetanom sletio je u dubrovačku Zračnu luku Ćilipi nešto prije 16 sati. Laptalo je zahvalio svima koji su ga podržavali i vjerovali u njegovu nevinost i rekao je da je sretan što se napokon vratio kući.

Kapetan Laptalo je redovnom linijom Croatia Airlinesa u 14.20 sati odletio prema rodnom Dubrovniku. "Ne znam kako se osjećam. Osjećam se kao da sam iz New Yorka doletio doma na godišnji odmor", rekao je Laptalo novinarima u zagrebačkoj zračnoj luci.

Rekao je i da se ošišao jer kolumbijska mafija ima dugu kosu, a balkanska mafija kratku.

Kapetan je jučer ujutro avionom doputovao u Beograd gdje je odlučio provesti jedan dan kod svog posinka, te danas doputovati u Zagreb automobilom. Laptalov avion bi trebao iz zagrebačke zračne luke stići u Dubrovnik oko 15 sati. Iz luke Ćilipi krenuti će prema gradu, a svečanost koju organiziraju Grad Dubrovnik i kapetnovi prijatelji održati će se na Stradunu ispred Crkve Svetog Vlaha.

Na dočeku će nastupiti Gradska glazba, Ibrica Jusić, Buco Pende, Klapa Maestral, Klapa Raguza, Klapa Ragusavecchia te Pučki pjevači, a dubrovački mediji najavljuju da će biti puno pjesme i šampanjca.

Tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro prilikom oslobađanja kapetana Laptala rekao je da su Dubrovčani bili uz Laptala i u trenucima kada su mu svi okrenuli leđa.

Za sada nije poznato hoće li kapetan tužiti Grčku zbog 17 mjeseci provedenih u zatvoru kao nevina osoba, no tužiti će Ivana Zvonimira Čička zbog njegova teksta u Jutarnjem listu.

Laptalo sutra stiže na Stradun

Dubrovački kapetan Krsto Laptalo jutros je sletio u beogradsku zračnu luku, a u Beogradu ima dva posinka kod kojih bi trebao ostati jedan dan. Kapetan je doputovao sa suprugom Lidijom i kćeri Kristinom, a u Beograd je stigao redovitim letom iz Atene.

Nakon slijetanja u beogradsku zračnu luku, gdje ga je dočekao posinak Ivan Janković, Laptalo je kazao da je nepravda zaustavljena, ali da se pravda više ne može vratiti.

"Evo, još uvjek sam živ, hvala Bogu. Osjećam se kao da je nepravda zaustavljena, a pravda se više ne može vratiti, jer prošla je prije 16 mjeseci. To izgubljeno vrijeme ne mogu nadoknaditi jer mi je 60 godina", rekao je Laptalo.

Dubrovački kapetan je rekao i da će odluku o tome hoće li se vratiti plovidbi prepustiti obitelji, na što je kćer Kristina dodala: "More da, ali ne dalje od Lokruma".

Laptalo je iz Grčke mogao doputovati samo u Beograd, jer između Grčke i Hrvatske ne postoji direktna zračna veza. U zemlje EU Laptalo ne smije sletjeti jer je prekršio odredbu o boravku duljem od tri mjeseca na teritoriju EU -a bez odgovarajućih dokumenata.

U Zagreb će doputovati automobilom, a u Dubrovnik avionom iz zagrebačke zračne luke. Laptalov avion treba sletjeti u Dubrovnik oko 15:30, a njegovi prijatelji i Grad Dubrovnik organiziraju doček koji će početi u 16 sati.

Na skupu pod nazivom "Kapetane, dobro nam došao" koji će se održati na Stradunu nastupit će brojni dubrovački izvođači i klape.

Laptalo: 'Dobro je, nepravda je napokon prekinuta'

Nakon 16 mjeseci boravka u pritvoru, drugostupanjski prizivni sud u Partasu oslobodio je jučer kapetana Kristu Laptala. "Dobro je, nepravda je napokon prekinuta", kazao je Laptalo novinarima nakon presude, prije nego što je vraćen u pritvor. Sam tužitelj je nakon saslušanja svjedoka optužbe predložio njegovo oslobođenje, što je peteročlano sudsko vijeće i prihvatilo."Ma ne mogu vam niti opisati kakva je to sreća, nismo mogli vjerovati, posebno nakon svega što smo u Grčkoj proživjeli",rekao je Laptalov posinak Ivan.

„Sve je bilo drugačije. Suci su imali više razumijevanja za njegov slučaj, a nakon što su svjedoci saslušani, čak je i tužitelj predložio da ga oslobode. Ali ništa više nije bitno. Samo neka se on meni vrati kući“, izjavila je nakon presude Laptalova supruga Lidija.

Uz obitelj kapetana Laptala, u Patrasu su jučer doputovali i svi svjedoci obrane u postupku, predstavnici Sindikat pomoraca Hrvatske te dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica."Konačno se našao netko tko je imao hrabrosti priznati da su bili u krivu", komentirao je odluku prizivnog suda tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro.

O kapetanovu oslobođenju izvijestili su svi relevantni mediji koji se bave pomorstvom. Stephen Cotton, predstavnik međunarodne organizacije prijevoznika  "The International Transport Workers Federation" koji je bio nazočan suđenju rekao je za Maritime Stephen Cotton: “ Na kraju je pravda pobijedila i to nakon dugih 16 mjeseci što je Laptalo proveo u grčkom zatvoru". Laptalov povratak očekuje se nakon što se sredi sva potrebna dokumentacija za izlazak iz pritvora, u kojem će biti smješten do deportacije. Pretpostavlja se da je riječ o pet do deset dana.

Podsjetimo, kapetan Kristo Laptalo u srpnju ove godine nepravomoćno je osuđen na 14 godina zatvora i novčanu kaznu od 200 000 eura. Osuđen je za krijumčarenje kokaina na brodu Coral Sea, po osnovi zapovijedne odgovornosti. Ovaj je pravosudni epilog uzrokovao oštre kritike pomoraca, struke i udruga diljem svijeta.

Na jučerašnjem suđenju, presudno je bilo saslušanje troje svjedoka koji su potvrdili da je kompanija, a ne kapetan Laptalo, odgovorna za donošenje odluke o tome u kojoj će se luci iskrcati određeni dijelovi tereta. Kao što se pokazalo, i sudac drugostupanjskog prizivnog suda bio je iznimno zainteresiran da čuje Laptalovu verziju događaja, inzistirajući pritom na pitanjima koja su dovela do rekonstrukcije cijelog slučaja. Na posljednjem ročištu, gdje je Laptalo i oslobođen, odvjetnici kapetana Laptala pridodali su i nove elemente u njegovoj obrani.

Između ostalog, pripremljena je maketa broda Coral Sea. U svojoj prezentaciji, koja je uključivala točan raspored tereta u trenutku uplovljavanja u grčku luku, odvjetnici obrane dokazali su kako je za bilo koga, pa i kapetana Laptala, bio teško dostupan prostor s spornim teretom, koji nije bio nimalo različit od ostatka paleta.

Laptalo sutra napušta Grčku

Dubrovački kapetan Kristo Laptalo, prema svemu sudeći, Grčku će napsutiti sutra ujutro i uputit će se prema Hrvatskoj, rekao je HINA-i tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro.

Laptalo je danas prebačen iz zatvora u Patrasu do policijske postaje u tom gradu u kojoj su mu popodne pripremali isprave potrebne za izlazak iz Grčke, rekao je Brazzoduro.

Nakon toga s obitelji će se uputiti do Atene, odakle će prvim mogućim letom otputovati iz Grčke, vjerojatno prema Beogradu, jer je to najbrži izravan izlaz iz Grčke i Europske unije. Iz Beograda bi se Laptalo s obitelji trebao prevesti automobilom do Zagreba i onda zrakoplovom do Dubrovnika, rekao je Brazzoduro.

Vezane vijesti

Kazna od 17 tisuća kuna: Čičak osuđen zbog klevetanja kapetana Laptala

Kazna od 17 tisuća kuna: Čičak osuđen zbog klevetanja kapetana Laptala

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak nepravomoćno je osuđen za klevetu zbog članka napisanog o kapetanu Kristi Laptalu, koji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika