10.09.2010. / 14:45

Autor: Nacional.hr

Kazna od 17 tisuća kuna: Čičak osuđen zbog klevetanja kapetana Laptala

Čičak je u svom tekstu optužio Laptala da ga hrvatski MUP istražuje zbog šverca droge, a kada je iz tog ministarstva stigao demantij te je rečeno kako Laptalo nikada nije bio pod istragom, Čičak se odbio ispričati

Ivan Zvonimir ČičakIvan Zvonimir ČičakPredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak nepravomoćno je osuđen za klevetu zbog članka napisanog o kapetanu Kristi Laptalu, koji je proveo mjesece u grčkom zatvoru pod optužbom za šverc kokaina.

Sutkinja zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Sanda Bramberger Ostojić odlučila je kako je Čičak u svom tekstu u Jutarnjem listu oklevetao kapetana Laptala zbog čega će ga morati obeštetiti sa 100 prosječnih dnevnih dohodaka, odnosno 17.530 kuna, navodi Večernji list.

Obrazlažući presudu, čijem izricanju nisu bili nazočni ni Čičak ni Laptalo, sutkinja zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Sanda Bramberger Ostoić ustvrdila je da je kolumna novinarska forma u kojoj je dozvoljena sloboda, ali da ograničenje pritom mora biti istina.

U kolumni s podnaslovom "Laptalo Šaptalo" Čičak je napisao lažan podatak da je tužiteljstvo u drugostupanjskom postupku odustalo od progona. To je nazvao "pravnim nonsensom u svjetskim razmjerima" te naveo da se takvo što događa jedino "u dogovoru s optuženikom" u zamjenu za "krucijalne informacije".

Sutkinja je ustvrdila da Čičkove tvrdnje nisu točne, jer je iz sudskog zapisnika jasno da grčko tužiteljstvo nije odustalo od kaznenog progona te da je Laptalo oslobođen tek kada su pred sudom predočeni svi dokazi.

Dodala je da Čičak pogrešne tvrdnje nije smio navesti i zbog toga jer je imao dosta vremena da utvrdi što se zaista dogodilo, budući je kolumna objavljena više od godinu dana nakon Laptalova puštanja na slobodu.

Vezane vijesti

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Čačić podliježe mađarskom pravosuđu

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Republike Hrvatske Radimir Čačić, optužen za izazivanje prometne nesreće 2010. s dvije poginule… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 10.09.10. 15:16

Kaznite ovog lazova,smutljivca vec jednom. Nikad se nacuditi kako takav moze voditi HHO..pa taj upropasti svojim neznanjem,tastinom sve cega se docepa.


registracija
27/7/09

columbo, 10.09.10. 19:24

Kad bi svi ljudi koje je bez osnova klevetao tuzili ovog nepismenog i tastog smutljivca, gdje bi tome svemu bio kraj i koja bi to svota novca bila!? A o nanesenoj steti ionako srozanom hrvatskom novinarstvu da se uopce i ne govori...


registracija
26/11/09

abar, 10.09.10. 21:07

Takvi su skoro svi novinari u hrvatskoj..samo klevete...i zločini iza njih..nikada niti rijeći izvinjenja,svi se busaju u prsa da su borci za pravdu..a joj i pravdo moja...nestala je...Kako to gordo zvuči i od predsjednika PRAVEDNOST...kad odćuti da su generali osuđeni za zločin nevini,neka ih oslobodi..toliko o pravdi


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika