16.07.2009. / 12:25

Autor: Nacionalova redakcija

Laptalo: 'More me vuče natrag, ali ne mogu na brod jer sam na crnoj listi'

Bez obzira na traume i privatni pakao koji je proživljavao, Laptalo sada kaže kako neće tužiti Grčku. "Prvo zato što bi taj sudski postupak za mene bio jako skup, a drugo, ne želim naštetiti mojoj belgijskoj kompaniji koja je nastavila poslovati s Grčkom i voziti teret u njezine luke"

"Pomorci su navikli da se nakon noćnog fortunala, ujutro ničeg ne sjećaju, jer u protivnom ne bi mogli navigat. Tako vam je i s ovim šta se meni dogodilo. Što manje razmišljam, to mi je bolje. Od 1968., otkada sam počeo plovit, nikada ovoliko nisam bio kod kuće, more me vuče natrag, valjda ću se ubrzo ponovno ukrcat na brod", ispričao je Slobodnoj Dalmaciji Kristo Kaptalo, dubrovački kapetan koji je punih 17 mjeseci proveo u grčkom zatvoru jer je optužen za šverc droge. Kao što je poznato, te su optužbe naknadno odbačene, kao i presuda od 14 godina robije, a od tada se Laptalo nalazi u Dubrovniku, iščekivajući dane kada će se opet otisnuti na more.

"A, trebalo se već vratit na more, ali ne mogu jer se nalazim na pomorskoj crnoj listi, na koju su me stavili Grci čim su me uhitili. Tu sam ostao i kada sam osuđen na 14 godina zatvora. Kada me grčki Vrhovni sud oslobodio svih optužbi i kada su me pustili na slobodu, Grci me nisu skinuli s liste i tu sam ostao do danas. Ta crna lista mi zabranjuje ploviti po zemljama EU-a, a samim tim ne mogu dobiti ni američku vizu. Zato sam još uvijek kući. Više sam i ženi dosadio", objasnio je Laptalo razloge koji ga i dalje drže izvan posla kojemu je posvetio cijeli život.

Laptalo se nada da će odvjetnik kojeg plaća njegova matična kompanija ubrzo isposlovati ukidanje ovih zabrana u Grčkoj. Naime, za Grčku ima doživotnu zabranu plovidbe u njihovu moru, a za EU mu zabrana ističe 2012. godine. Dubrovački se kapetan nakratko prisjetio i svoga boravka u grčkom zatvoru, čije posljedice i danas osjeća. Naime, ponekad Laptalo osjeti fizičke smetnje, ponajprije u desnoj nozi, koja mu s vremena na vrijeme zna otkazati.

"To je sve od ležanja na željezu koje mi je bio krevet tih 17 mjeseci. Neki živci u kralježnici su se oštetili i povremeno mi zna otkazati desna noga, i to pri najobičnijem hodu. Eto, prije mjesec dana sam zbog toga i slomio ruku, jer sam pao. Longetu sam skinuo, sada vježbam, donesu mi moji u kanti mora i onda radim neke vježbe", ispričao je Slobodnoj Dalmaciji Kristo Laptalo.

Manje sreće od Laptala imao je njegov brodski kolega i časnik palube, koji je u zatvoru obolio psihički. Nakon nekoliko mjeseci je preminuo, jer je prestao jesti i uzimati lijekove.

Bez obzira na traume i privatni pakao koji je proživljavao, Laptalo sada kaže kako neće tužiti Grčku. "Prvo zato što bi taj sudski postupak za mene bio jako skup, a drugo, ne želim naštetiti mojoj belgijskoj kompaniji koja je nastavila poslovati s Grčkom i voziti teret u njezine luke", kaže on.

Vezane vijesti

Kazna od 17 tisuća kuna: Čičak osuđen zbog klevetanja kapetana Laptala

Kazna od 17 tisuća kuna: Čičak osuđen zbog klevetanja kapetana Laptala

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak nepravomoćno je osuđen za klevetu zbog članka napisanog o kapetanu Kristi Laptalu, koji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika