Objavljeno u Nacionalu br. 682, 2008-12-08

Autor: Tanja Simić

Gazeta

'Male zemlje su fleksibilnije za promjene'

Mate Granić i Daniel GueguenMate Granić i Daniel GueguenU ponedjeljak je u Europskom domu u Zagrebu održana međunarodna konferencija pod nazivom “Utjecaj svjetske financijske krize na Hrvatsku”, u organizaciji tvrtke Novum, strateškog partnera European Training Instituta iz Bruxellesa. Glavni predavač na konferenciji bio je Daniel Guéguen, osnivač i šef jedne od vodećih europskih konzultantskih tvrtki CLAN Public Affairs te jedan od najcjenjenijih bruxelleskih lobista. Uz njega je na konferenciji govorio i predsjednik Udruge hrvatskih lobista Mate Granić te ravnatelj ministarstva financija Krešimir Dragić i ekonomski savjetnik Damir Firšt.

S obzirom na to da je dugo bio u vrhu europskih poljoprivrednih organizacija, Guéguen je u svojoj karijeri sudjelovao u organizaciji jedinstvenog europskog tržišta te je iz te perspektive napisao nekoliko knjiga o funkcioniranju EU - oštro kritizirajući, među ostalim, i smjer u kojem se EU kreće i euro kao zajedničku valutu. Te su teme ujedno bile u prvom planu na toj konferenciji, na kojoj je najavio da će svjetska kriza biti duboka te da će trajati nekoliko godina - pri čemu je naglasio da je trenutačno najveći problem EU to što nema zajednički, koordinirani plan oporavka. Izdvojio je i primjere Francuske, Italije i Portugala kao zemalja članica trenutačno vrlo problematičnih ekonomija, prouzročenih prevelikom potrošnjom i premalom proizvodnjom. Govoreći o Hrvatskoj, rekao je da se u posljednje vrijeme pokazalo kako su upravo male zemlje u prednosti pred velikima, jer su fleksibilnije i prilagodljivije promjenama.

Vezane vijesti

U grčkom gradu Volosu stvorili vlastitu valutu

U grčkom gradu Volosu stvorili vlastitu valutu

U grčkom gradu Volosu odbacili su europsku valutu euro i stvorili alternativnu lokalnu valutu TEM, piše BBC. Korištenje alternativne valute u lučkom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika