29.12.2008. / 10:37

 

Tehnološki sektor sljedeći na udaru krize

Najviše zloslutnih predviđanja usmjereno je na razdoblje prvih nekoliko mjeseci 2009. godine, kad bi prema procjeni stručnjaka moglo doći do znatnog spuštanja prognoza po pitanju profita, što bi moglo uvjetovati val otpuštanja, a potom i odustajanje brojnih ulagača u nove poslove

Iz Centra za istraživanja Palo Alta naglašavaju kako su brojne kalifornijske kompanije od rujna najavile 38.000 otkaza, a među njima su i globalno poznate Yahoo, Adobe System, Palm ili pak Hewlett-PackardIz Centra za istraživanja Palo Alta naglašavaju kako su brojne kalifornijske kompanije od rujna najavile 38.000 otkaza, a među njima su i globalno poznate Yahoo, Adobe System, Palm ili pak Hewlett-PackardNakon bankarskog i automobilskog sektora, globalna financijska kriza mogla bi zahvatiti i industriju visoke tehnologije. Naime, kako piše Bloomberg, kod kompanija iz Silikonske doline, područja koji se naziva tehnološki centar SAD-a, već su se pojavili prvi znakovi recesije, što će u nadolazećim mjesecima zasigurno utjecati na smanjenje broja tamošnje radne snage. Usporedbe radi, prošle je godine u tamošnjim kompanijama radilo 4 tisuće ljudi više nego ove godine.

Prema predviđanju Goldman Sachsa, krizu će između ostalog povećati i smanjenje globalne potražnje računala i softvera za oko 8 posto, što će se potom odraziti najviše na američko, japansko i zapadnoeuropsko tržište. Stručnjaci upozoravaju kako će izravni udar krize na poslovanje Silikonske doline zasigurno doprinjeti toj prognozi. Iz Centra za istraživanja Palo Alta naglašavaju pak kako su brojne kalifornijske kompanije od rujna najavile 38.000 otkaza, a među njima su i globalno poznate Yahoo, Adobe System, Palm ili pak Hewlett-Packard.

Najviše zloslutnih predviđanja usmjereno je na razdoblje prvih nekoliko mjeseci 2009. godine, kad bi prema procjeni stručnjaka moglo doći do znatnog spuštanja prognoza po pitanju profita, što bi moglo uvjetovati val otpuštanja, a potom i odustajanje brojnih ulagača u nove poslove. Ova bi loša predviđanja dijelom ipak mogla korigirati najava američke administracije o uvođenju posebnih programa poticaja kupnje računalnih hardvera i softvera. (H.Š.)

Vezane vijesti

U grčkom gradu Volosu stvorili vlastitu valutu

U grčkom gradu Volosu stvorili vlastitu valutu

U grčkom gradu Volosu odbacili su europsku valutu euro i stvorili alternativnu lokalnu valutu TEM, piše BBC. Korištenje alternativne valute u lučkom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika