04.02.2009. / 11:19

 

Tami je kraj – dolazi svjetlosno proljeće

Čak i okorjeli depresivnci više se neće moći izgovarati na vremenske prilike. Zima je zbog ružnog vremena i kratkih dana najmanje omiljeno godišnje doba, no po kriteriju količine prirodnog svjetla zimi upravo danas dolazi kraj!

Količina svjetla bitno utječe na naše raspoloženjeKoličina svjetla bitno utječe na naše raspoloženjeIako će vremenske prilike još neko vrijeme biti "klimave", kako priliči hirovitoj veljači i promjenjivom ožujku, osobe koje pate zbog nedostatka dnevnog svjetla polako mogu odahnuti: već sutra počinje svjetlosno proljeće!

Danas, 4. veljače, završavaju se tri najmračnija mjeseca u godini ili svjetlosna zima. Budući da je 21. ili 22. prosinca dan s najmanjom količinom dnevnog svjetla, znači da je najtamnije tromjesečje počelo šest i pol tjedana prije toga te da se okončava šest i pol tjedana nakon zimskog solsticija.

Tako svake godine svjetlosna zima počinje 5. studenog, a prestaje 4. veljače. Da je početak drugog mjeseca u godini značajan za razne kulture sjeverne hemisfere pokazuje i podatak da 2. veljače Indijanci obilježavaju Dan svisca, a kršćani Svijećnicu. Oba ova blagdana imaju veze sa svjetlom. I svetkovina karnevala, koja se također održava u veljači, vuče korijene iz spoznaje da je ovo mjesec u kojemu je mrak izgubio bitku.

Zimska depresija, koja nosi službeni naziv sezonski afektivni poremećaj, učestala je u krajevima gdje tijekom kasne jeseni i zime trajanje dana pada ispod devet sati (u nas se u prosincu spušta na 8 sati i 10 minuta).

Na zemljopisnim širinama iznad 50 stupnjeva, zimska je depresija ozbiljan zdravstveni problem, koji stanovnici liječe na razne načine: od medicinski opravdanih, kao što su svjetlosna terapija lampama jakosti od 2500 do 10.000 luksa, antidepresivi i češći odlasci u teretanu do štetnih - povećani unos ugljikohidrata i opijanje.

Odsustvo prirodnog svjetla dokazano je kao jedan od uzroka depresije, jer je sunčevo svjetlo važan aktivator lučenja serotonina, jedne od bitnih kemijskih tvari koje podržavaju dobro raspoloženje i osjećaj spokoja. Svjetlosni signal prodire kroz očni živac do mozga i potiče biokemijske procese, koji reguliraju mnoge funkcije, od raspoloženja i motivacije do spolnog nagona i ritma budnosti i pospanosti.

Osobe sklone upadanju u depresiju u tamnije doba godine trebaju upiti maksimalnu količinu prirodnog svjetla kad je ono dostupno, a već dolaskom rujna početi strateške pripreme za nastupajuće prirodno zamračenje. (O.P.)

Tri vrste godišnjih doba

Godišnja doba pojam su s tri različita značenja, koja se djelomično preklapaju. U klimatskom smislu, u našim krajevima godišnja doba počinju tri tjedna prije astronomskih, pa za meteorologe proljeće nastupa 1. ožujka i traje do 31. svibnja.

Astronomi definiraju doba prema položaju Sunca na ekliptici, prividnoj stazi kojom se naša zvijezda kreće unutar jedne godine Za astronome proljeće počinje u trenutku kad se Sunce nađe na presjeku ekliptike i nebeskog ekvatora. Tada nakon šest mjeseci dan po trajanju postaje jednak noći.

Međutim, po svjetlosnim mjerilima, proljeće počinje punih šest i pol tjedana prije astronomskog, a proljetni ekvinocij 21. ili 22. ožujka smatra se aritmetičkom sredinom i kulminacijom ovog godišnjeg doba.

Svjetlosno ljeto traje od 6. svibnja do 5. kolovoza, jer to su tri mjeseca s najvećom količinom prirodnog svjetla. Slijedi jesen od 6. kolovoza do 5. studenog i naposljetku zima, koja završava upravo danas.

Upoznajmo svjetlosna godišnja doba

Proljeće: od 5. veljače do 5. svibnja
Ljeto: od 6. svibnja do 5. kolovoza
Jesen: od 6. kolovoza do 5. studenog
Zima: od 6. studenog do 4. veljače

Vezane vijesti

Led okovao Hrvatsku: Rijetki su imali temperaturu u plusu

Led okovao Hrvatsku: Rijetki su imali temperaturu u plusu

Slavonski Brod s -25 i Osijek s -24 bili su najhladniji gradovi u Hrvatskoj u 6 sati. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, rijetki su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika