10.02.2009. / 12:44

Autor: Maroje Mihovilović

Zašto se Obama protivi istrazi protiv Busha

Patrick Leahy, predsjednik moćnog senatskog Odbora za pravosuđe, pokrenuo je inicijativu da se osnuje dvostranačka Komisija za istinu i pomirenje, koja bi istražila moguće zloupotrebe Bushove administracije u ratu protiv terora. Međutim, novi američki predsjednik nije sklon toj ideji

Patrick Leahy, predsjednik senatskog odbora za pravosuđePatrick Leahy, predsjednik senatskog odbora za pravosuđeU redovima američke Demokratske stranke posljednjih godina vladalo je veliko ogorčenje načinom na koji je administracija republikanskog predsjednika Georgea W. Busha vodila državu, pa su se iz stranke čule i najave da će jednom kada demokrati ponovno dođu na vlast oni provesti istragu o ponašanju Bushove administracije, pogotovo o njenom kršenju zakona u raznim pitanjima. Sada demokrati u potpunosti kontroliraju cjelokupnu američku izvršnu i zakonodavnu vlast, jer je u Bijeloj kući demokratski predsjednik Barack Obama, a u oba doma Kongresa demokrati imaju većinu, pa se pojavila i prva konkretna inicijativa u tom smislu. Pokrenuo ju je utjecajni, iskusni demokratski senator iz Vermonta Patrick Leahy, predsjednik moćnog senatskog Odbora za pravosuđe.

Leahy je u ponedjeljak održao govor studentima washingtonskog sveučilišta Georgetown te predložio da se osnuje dvostranačka Komisija za istinu i pomirenje, koja bi istražila moguće zloupotrebe Bushove administracije u ratu protiv terora. Po njegovu mišljenju potrebno je u tu komisiju staviti iskusne i kvalificirane stručnjake, ljude s ugledom u javnosti, koji bi istražili da li je Bushova administracija, u prvom redu njegovo ministarstvo pravosuđa kršilo zakone kada je definiralo pravila po kojima će se državne i sigurnosne službe ponašati prema osumnjičenicima za terorizam. U prvom redu, po Leahyjevim riječima, treba ustanoviti da li se to ministarstvo ponašalo u skladu sa zakonom kada je dopustilo prisluškivanje pojedinaca bez odluke suda, kada je preporučilo korištenje metoda prisile prilikom ispitivanja osumnjičenika, te kada je politiziralo zapošljavanje i otpuštanje državnih tužitelja, oko čega je izbio veliki skandal prije nekoliko godina.

Američki predsjednik Barack Obama, sa suprugom i svojim prethodnikom Georgom W. BushomAmerički predsjednik Barack Obama, sa suprugom i svojim prethodnikom Georgom W. BushomIako je svojedobno američki predsjednik Barack Obama izjavio da se on protivi masovnom pokretanju istraga protiv funkcionara bivše Bushove administracije, agenata CIA i drugih koji su slijedili nezakonita naređenja Bushove administracije, Leahy je suprotnog mišljenja. Obama tvrdi kako je potrebno zanemariti kopanje po prošlosti i okrenuti se budućnosti, dok je Leahy uvjerenja da nema izgradnje bolje budućnosti, ako se ne istraži što je bilo u prošlosti. On smatra da je njegov prijedlog umjeren, zapravo kompromisan, jer među demokratima ima mnogo onih koji smatraju da bi protiv Bushovih funkcionara trebalo čak pokrenuti i krivične istrage, kao i onih koji smatraju da ne treba uraditi ništa.

Leahyjeva Komisija za istinu i pomirenje istražila bi ponašanje Bushovih funkcionara, nastojala identificirati kršenje zakona kako se ono ne bi ponovilo, ali bi se podizale krivične prijave protiv kršitelja zakona samo u ekstremnim slučajevima, dok bi se oprostile zakonske pogreške onima koji su samo slijedili naredbe. Leahyjeva komisija djelovala bi na tragu sličnih komisija osnivanih u pojedinim postkomunističkim državama, a posebno na tragu slične komisije koja je formirana u Južnoafričkoj Republici nakon ukidanja apartheida, gdje je ona stvarno uradila mnogo na ustanovljavanju istine o prošlosti i na pomirenju. Leahyjeva komisija imala bi pravo pozivati ljude na svjedočenje pod prijetnjom zatvora, ali i davati potpuna pomilovanja osobama koje su spremne otkrivati istinu. Upravo je južnoafrička komisija davala široka pomilovanja mnogim ljudima koji su bili spremni ispričati istinu o ranijim nezakonitostima, pa i onima koja su sami počinili. Govoreći o razlikama u stavovima Obame i njega Leahy je rekao:

"Predsjednik ima pravo kada kaže da se moramo usredotočiti na rješavanje sadašnjih problema i popravljanju budućnosti marljivih Amerikanaca. S tim se potpuno slažem i očekujem da Odbor za pravosuđe i cijeli Senat rade u tom pravcu. Ali to ne znači da mi zbog toga trebamo zaboraviti na utvrđivanje odgovornosti za ona opasna i grozna skretanja od američkih zakona i vrijednosti u prošlosti. Ja nikoga ne želim dovesti u neugodnu situaciju, ja ne želim nikoga kažnjavati, ja samo želim da istina izađe na vidjelo kako se ne bi ponovila."

Leahy je obznanio da namjerava pokrenuti akciju u Senatu da vidi hoće li njegova ideja dobiti podršku među njegovim kolegama kako bi se ona mogla i ostvariti. Poznato je da je sličnu stvar u Predstavničkom domu već predložio jedan demokratski kongresmen, dok se u Senatu za sada čuju tek pojedinačna mišljenja. Kao što je bilo za očekivati neki su demokratski senatori pozdravili njegovu inicijativu, na primjer senator iz savezne države Rhode Island Sheldon Whitehouse, koji tvrdi da je to želja milijuna Amerikanaca da se razotkrije tko je kriv za štetu iz vremena Bushove administracije. No, u republikanskim krugovima ta ideja nailazi na otpor, pa je tako iskusni republikanski senator iz Pennsylvanije Arlen Specter izjavio da se on slaže sa stavom predsjednika Obame kako "ne treba gledati u prošlost, nego treba gledati u budućnost", te je dodao:

"Kada bi svaka nova administracija počela provjeravati što se radilo za prethodne administracije, tome ne bi bilo kraja. Nismo mi Latinska Amerika."

I neki drugi vodeći republikanci osudili su ovu Leahyjevu inicijativu kao politički neoportuno trošenje novaca poreskih obveznika koje će se pretvoriti u međusobno okrivljavanje i upiranje prstom. U republikanskim redovima vlada zabrinutost da bi djelovanje takve komisije i istraživanje nezakonitosti, te identificiranje osoba koje su te nezakonitosti autorizirale moglo voditi jako visoko u Bushovu administraciju, svakako do ministara pravosuđa, ali i do potpredsjednika Dicka Cheneyja, pa i do samog predsjednika Busha

No, pritisak da se ipak ispita ponašanje Bushove administracije je jak, jer je kršenja američkih zakona u Bushovom ministarstvu pravosuđa bilo, posebno kada je riječ o uvođenju metoda mučenja, nezakonitom zatvaranju u Guantanamu i prisluškivanju američkih građana. S druge strane, pak, očito je da Obamina administracija ne želi da se u to ulazi, dijelom i stoga što će se i njegova administracija naći pred sličnim izazovima u vezi borbe protiv terorizma i ponašanja prema uhićenicima osumnjičenima za terorizam, te će možda i ona morati donositi neke kontroverzne odluke. Zato je Obama na konferenciji za štampu u ponedjeljak navečer rekao:

"Nisam detaljno upoznat s Leahyjevim prijedlogom. Proučit ću ga. No, moje generalno usmjerenje jeste, popravimo stvari krećući se unaprijed."

Za očekivati jeste da će upravo iz Obamine administracije dolaziti jak otpor Leahyjevoj inicijativi.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika