Objavljeno u Nacionalu br. 703, 2009-05-05

Autor: Berislav Jelinić

Šverc cigaretama

Đukanovića čeka optužnica u Italiji čim siđe s vlasti

MILO ĐUKANOVIĆ, crnogorski premijer, ni nakon davanja iskaza u Bariju nije uspio sa sebe maknuti sumnju u umiješanost u šverc cigaretamaMILO ĐUKANOVIĆ, crnogorski premijer, ni nakon davanja iskaza u Bariju nije uspio sa sebe maknuti sumnju u umiješanost u šverc cigaretamaPravni status crnogorskog premijera Mila Đukanovića vezan uz optužbe za mafijaško udruživanje radi šverca cigareta i dalje je u središtu pozornosti crnogorskih medija. Nakon što je Nacional objavio kopiju preliminarnog izvješća Direkcije za antimafijašku borbu u Bariju, gdje se Đukanović nalazi na čelu popisa osumnjičenih, Đukanovićev odvjetnik Enrico Tuccillo posjetio je prošli tjedan talijanske tužitelje i nakon tog susreta izjavio kako će optužnica protiv Đukanovića biti odbačena. Bila je to Đukanovićeva manipulacija kojoj su nasjeli mnogi mediji, uključujući i Hinu. Samo nekoliko dana poslije, crnogorski dnevni list Dan posvetio je velik prostor dvjema inozemnim vijestima, koje demantiraju Đukanovićeva odvjetnika. Dan je objavio vijest talijanske novinske agencije ANSA i Gazzette del mezzogiorno iz Barija, koji tvrde da tužitelji iz Barija imaju dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv premijera Crne Gore Mila Đukanovića, ali zasad to nije moguće zbog diplomatskog imuniteta koji on kao predsjednik Vlade uživa.

Ti talijanski mediji navode da se dokazno stanje nije promijenilo ni nakon Đukanovićeva pojavljivanja u Bariju i davanja iskaza, 28. ožujka prošle godine, ali da su tužitelji Giuseppe Scelsi i Eugenio Pontesuglia podnijeli zahtjev da se postupak arhivira, jer je izvjesno da će Đukanović biti na čelu još jedne vlade. Talijanski mediji tvrde i da je vrlo izvjesno da bi se optužnica u Italiji mogla aktualizirati nakon što se Đukanović jednom povuče s visoke državne funkcije. Krajem prošlog tjedna o Đukanovićevoj vladavini u Crnoj Gori kritički je pisao i londonski The Economist. Veliki utjecaj stranih sila na Vladu, slaba javna administracija, vlast koja vlada sistemom političke patronaže i stoga jedina u Istočnoj Europi nije smijenjena od pada Berlinskog zida, kao i utjecaj organiziranog kriminala i korupcije ključni su izazovi za Crnu Goru do kraja 2009. godine, objavio je londonski Economist Intelligence Unit, analitički odjel lista The Economist. List podsjeća da je i Europska komisija često izražavala zabrinutost zbog visokog nivoa korupcije i utjecaja organiziranog kriminala na zbivanja u Crnoj Gori.

I The Economist naglašava da je bilo optužbi kako je Milo Đukanović umiješan u međunarodni šverc cigareta. List navodi da se Đukanović pojavio u Bariju i dao izjavu, ali iako je kazao da je bio spreman za taj potez u svakom trenutku, s tužiteljima je razgovarao kao osoba zaštićena diplomatskim imunitetom.
"Često se ocjenjivalo i da je Đukanović bio pod međunarodnim pritiskom da se povuče s državnih funkcija, ali i da je njegov povratak 2008. bio motiviran potrebom da dobije diplomatski imunitet", piše The Economist.

Vezane vijesti

"Sanaderizacija" Crne Gore?

"Sanaderizacija" Crne Gore?

"Proljetno buđenje u Crnoj Gori" naslov je članka švicarskog lista Neue Zürcher Zeitung (NZZ) u kojemu se navodi da je sve veće neraspoloženje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika