26.05.2009. / 14:54

Autor: Hina

Vlada u Etičko povjerenstvo imenovala samo 'svoje' sindikalne čelnike

Nepoćudni predstavnik Sindikata državnih službenika Siniša Kuhar iz najvećeg sindikata državnih službi "zamijenjen" je predstavnikom Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama, kaže se u priopćenju

Siniša KuharSiniša KuharSindikat državnih službenika i namještenika u današnjem priopćenju upozorava da Vlada nije željela imenovati njegova predstavnika u Etičko povjerenstvo, neovisno tijelo koje treba promicati etička načela u državnim tijelima, jer ga smatra "nepoćudnim".

Pri određivanju članova Etičkog povjerenstva Vlada ništa nije htjela prepustiti slučaju - državne službenike u njemu "predstavljaju" predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo i načelnica u Središnjem državnom uredu za upravu hijerarhijski podređena državnom tajniku Antunu Palariću.

Nepoćudni predstavnik Sindikata državnih službenika Siniša Kuhar iz najvećeg sindikata državnih službi "zamijenjen" je predstavnikom Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama, kaže se u priopćenju.

Tako je Sindikat državnih službenika i namještenika, koji je najveći, najbrojniji i ujedno jedini sindikat koji stvarno djeluje na području čitave državne uprave, ostao bez mjesta u Etičkom povjerenstvu.

Naime, državni tajnik Antun Palarić kao predstavnike sindikata odabrao je predstavnike Sindikata policije Hrvatske i Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama.

To znači da u Etičko povjerenstvo ulazi predstavnik sindikata s oko 2.000 članova, od kojih najveći broj radi u Ministarstvu obrane, a izvan povjerenstva ostaje sindikat sa 20.000 članova, od kojih oko 16.000 radi u svim ministarstvima, uredima državne uprave i državnim upravnim organizacijama.

No, najvažnije je da se takvim postupkom Vlada izravno miješa u pravo sindikata da samostalno i neovisno odlučuju o izboru svojih predstavnika u zajedničkim radnim tijelima.

Interesantan je i odabir "predstavnika" državnih službenika u Etičkom povjerenstvu pri kojem je Vlada unaprijed htjela izbjeći mogućnost da povjerenstvo zaista pokuša djelovati kao neovisno tijelo, kako to piše u Etičkom kodeksu.

Državne službenike predstavlja "glavom i bradom" predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović, kojem je ovo tko zna koje imenovanje u neko od radnih tijela, i načelnica u Središnjem državnom uredu za upravu, kojoj je državni tajnik Antun Palarić izravno hijerarhijski nadređen.

Takvim izborom članova Etičkog povjerenstva državni tajnik Palarić dao je pljusku i politici Vlade utjelovljenoj u osobi potpredsjednice Jadranke Kosor, koja se na nedavnom sastanku s predstavnicima sindikata državnih službi zahvalila sindikatima državnih službi na razumijevanju gospodarskih okolnosti i potpisivanju sporazuma o osnovici za plaće, kaže se u priopćenju.

Vezane vijesti

Želite posao? Predstavite se ministrima!

Želite posao? Predstavite se ministrima!

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH pozvao je sve zainteresirane građane za posao u državnoj upravi da se predstave ministrima,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika