13.07.2009. / 17:52

Autor: Milan Pavlinović

In memoriam: Glavan je do kraja ostao 'tinejdžer' pun ljubavi za glazbom

Nacionalov urednik Milan Pavlinović prisjeća se tragično preminulog glazbenog kritičara, koji je ostavio velikog traga i na njegovo odrastanje

Darko GlavanDarko GlavanUjutro sam bio na putu za posao kad me je nazvala djevojka i rekla: "Jesi čuo što se dogodilo? Poginuo je Darko Glavan. Udario ga je automobil na cesti kad se vraćao s koncerta Santane na Radar festivalu. Užasno, sjećaš se da smo sinoć pričali o njemu".

Pričali smo o njemu jer sam ga u nedjelju sreo na konfernciji za tisak Patti Smith u hotelu Regent Esplanade u povodu večerašnjeg koncerta. Postavio joj je pitanje koji su pjesnici utjecali na njenu poeziju, podsjećajući je i na njezinu vezu s beat generacijom pjesnika. Nakon konferencije vidio sam ga na potpisivanju autograma. On je kao tinejdžer pun ljubavi za rock s vrećicom punom ploča, knjiga i CD-a razgovarao s Patti Smith, tražeći njen potpis za knjigu "Punk" koji je objavio 1980. godine. Tada sam ga vidio posljednji put.

Sjećam se da sam ga sreo na jednom od T mobile In Music festivala prije početka koncerta Iggyja Popa, kako užurbanim koracima i rastresen žuri po livadi da ne zakasni početak. Sjećam se nedavne emisije Otvorenog na HRT-u gdje je smireno i argumentirano govorio o Thompsonovoj glazbi. Sjećam se njegovih tekstova o mom omiljenom Dylanu i Doorsima koje sam pronalazio u knjižnicama jer sam bio suviše mlad da ih čitam kad su objavljivani. Imam u polici i njegovu knjigu o Stonesima.

Darko Glavan, podrijeklom iz Rijeke, kažu mnogi najrokerskijeg grada u Hrvatskoj, naravno da je otišao u Varaždin jer nije htio propustiti Erica Burdona, Santanu, Solomona Burkea i druge. Na povratku s rock festivala tragično je poginuo. Pripadnik stare garde rock novinara s obrazovanjem povjesničara umjetnosti nedostajat će mnogima.

Vezane vijesti

Ubio se fotograf osumnjičen da je pregazio Darka Glavana

Ubio se fotograf osumnjičen da je pregazio Darka Glavana

Muškarac koji se sinoć bacio pod vlak oko 19,30 sati kod Ludbrega, ipak je, kako se i nagađalo, fotograf Mario Novak. Novak je javnosti poznat kao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika