10.08.2009. / 08:25

Autor: Martina Čizmić

Kapitalizam: Vlasnici određuju radno vrijeme trgovina, država uvodi strože kontrole

"Iako sad mogu raditi neograničeno, dio trgovina je ipak zatvoren. Pad prometa očito nije isključivo rezultat neradne nedjelje", dodaje Mazal

Trgovine mogu raditi non-stopTrgovine mogu raditi non-stopU SAD-u nije rijetkost naići na trgovinu koja radi od 0-24. Obično ju vode useljenici koji na taj način pokušavaju biti konkurentniji velikim trgovačkim centrima. I nitko se protiv toga ne buni. Zapravo, mnogima je upravo takva trgovina često jedino mjesto na kojem mogu kupiti nešto u gluho doba noći.

Otkako je u srpnju Ustavni sud ukinuo odredbe o radnom vremenu Zakona o trgovini, i u Hrvatskoj su se stvorili uvijeti za rad od 0-24. No, tu su mogućnost iskoristili samo neki kiosci i trgovine blizu autobusnih i željezničkih kolodvora.

Iako je nakon ukidanja odredbi ministar gospodarstva Damir Polančec rekao da će se u ministarstvu konzultirati i tek potom donijeti eventualne odredbe, čini se kako od tih odredbi neće biti ništa.

Naime, kako je za Večernji list potvrdio glasnogovornik tog ministarstva Tomislav Mazal, radno vrijeme trgovina više se neće određivati zakonom.

Točnije, vlasnici će samo određivati radno vrijeme i isticati ga na ulazu u trgovinu, a država će strože i temeljitije kontrolirati provođenje radničkih prava, odnosno plaćanje prekovremenih sati.

Dodaje kako će češće inspekcije provjeravati evidenciju radnog vremena i plaćanje prekovremenih sati, te da li su radnici imali pauzu veću od 12 sati između dva radna dana.

"Iako sad mogu raditi neograničeno, dio trgovina je ipak zatvoren. Pad prometa očito nije isključivo rezultat neradne nedjelje", dodaje Mazal za Večernji list.

No, sindikalni predstavnici boje se kako bi takva odluka mogla radnike u trgovini dovesti u gotovo ropski položaj. Jer, kako ističe predsjednica SSSH Ana Knežević, u Hrvatskoj je registrirano 25 tisuća malih trgovina, koje inspekcija jednostavno ne stigne prekontrolirati unutar godine dana.

Ipak, pozdravlja strožu kontrolu evidencije radnog vremena i poziva ministra Polančeca da uvede model prema kojem evidencija koju vodi radnik ima jednaku težinu kao i ona koju vodi poslodavac.

Prema tome, plaća za lipanj, u kojem smo imali tri praznika, trebala bi biti osjetno veća nego plaća za srpanj u kojem nije bilo praznika, podsjeća Ana Knežević za Večernji list.

Vezane vijesti

Otvorena prva trgovina vojne opreme u Hrvatskoj

Otvorena prva trgovina vojne opreme u Hrvatskoj

U Zagrebu je danas otvorena prodavaonica vojne neborbene opreme, prva takva u Hrvatskoj, u kojoj se građanima nudi oprema kojom se koriste Oružane… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika