11.09.2009. / 16:13

Autor: Daria Grudić

Skandal u atletici: Je li Caster Semenya uistinu hermafrodit?

Novine su objavile detalje jučer nakon razgovora s izvorom bliskim Međunarodnom udruženju atletskih saveza (IAAF) koji tvrdi da Caster ima tri puta više testosterona nego normalna žena i da joj se savjetuje operacija zbog rizika od zdravstvenih poteškoća

Caster SemenyaCaster SemenyaMajka atletičarke Caster Semenya oko čijeg spola se raspravlja otkad je oborila rekord, žustro je reagirala na novinske napise da je njezina kći hermafrodit. Dorcus Semenya dala je svoj ljutiti komentar nakon što je sydneyski Daily Telegraph objavio da njezina kći ima i muške i ženske reproduktivne organe.

Novine su objavile detalje jučer nakon razgovora s izvorom bliskim Međunarodnom udruženju atletskih saveza (IAAF) koji tvrdi da Caster ima tri puta više testosterona nego normalna žena i da joj se savjetuje operacija zbog rizika od zdravstvenih poteškoća. Navodno ima unutarnje testise koji proizvode testosteron i uzrokuju povećano mišićno tkivo, dlake na tijelu i dubok glas.

Službeni rezultati testova nisu još objavljeni i glasnogovornik Saveza Nick Davies je upozorio medije da o ovoj temi pričaju s oprezom.

Tijekom telefonskog intervjua s južnoafričkim novinama Star, ljutita gospođa Semenya pitala je što žele od nje i što ona može reći ili učiniti. ''Ne želim uopće razgovarati o tome. Što žele da učinim? Promijenim djetetu spol? U početku se nisu uopće konzultirali s nama roditeljima, a radili su i pisali što su htjeli. Neka nas ostave na miru, ponašaju se izuzetno nepristojno'', rekla je.

Davies je rekao da su stigli rezultati iz Njemačke koje sada grupa stručnjaka treba detaljno analizirati. ''Nećemo moći o rezultatima govoriti još nekoliko tjedana. Nakon toga, ovisno o nalazima, razgovarat ćemo s atletičarkom kako bi vidjeli što dalje'', rekao je.

Ako se ispostavi da je Caster zaista hermafrodit, to će joj biti prilično neugodno otkriće čijem užasu doprinosi i medijska pažnja. Otkad je skandal počeo, Caster nije u mogućnosti natjecati se. Svjetsko prvenstvo na kojem je pobijedila i na kojem je nastao ovaj cirkus, bilo joj je prvo veliko natjecanje. Titula će joj biti oduzeta ukoliko se dokaže da nije u cijelosti žensko.

Vezane vijesti

SP u atletici: Za Cheruiyot drugo zlato, južnoafrička štafeta srebro za...

SP u atletici: Za Cheruiyot drugo zlato, južnoafrička štafeta srebro za Pistoriusa

Iza nas je i sedmi dan Svjetskog atletskog prvenstva u južnokorejskom Daeguu tijekom kojeg je održano šest finalnih disciplina. Jedna od najvećih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika