08.12.2009. / 15:54

Autor: Hina

OECD očekuje u 2009. najveći pad aktivnosti spajanja i akvizicija od 1995.

"S obzirom na krhkost globalnog gospodarstva i oštar pad međunarodnih ulagačkih aktivnosti koji se sada proširio i na zemlje u razvoju, međunarodna zajednica ne može si dozvoliti predah po pitanju ulagačkih politika ", upozorio je Gurria

Angel GurriaAngel GurriaMeđunarodne aktivnosti spajanja i akvizicija ove će se godine u odnosu na 2008. vrlo vjerojatno smanjiti za 56 posto, po najvišoj stopi na godišnjoj razini od 1995., prognozira Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) temeljem analize podataka do 26. studenog.

Navedeni pad najvećim se dijelom pripisuje 60-postotnom padu vrijednosti prekograničnih spajanja i akvizicija u kojima su sudjelovale kompanije u regiji OECD-a, na 454 milijardi dolara u 2009. U godini ranije njihova je vrijednost premašivala 1.000 milijardi dolara, priopćeno je u utorak iz OECD-a.

Gotovo 40 postotni pad stranih ulaganja

Najnovije procjene međunarodnih ulaganja tako sugeriraju da će vrijednost izravnih stranih ulaganja u 30 zemalja OECD-a pasti na 600 milijardi dolara u 2009., nakon u prošloj godini zabilježenih 1.020 milijardi dolara.

Među razlozima oštrog pada aktivnosti ulaganja diljem svijeta naveden je i prvi izrazitiji pad aktivnosti spajanja i akvizicija u najvećim gospodarstvima u nastajanju, na strani dotoka i odljeva tih ulaganja.

Naime, aktivnosti na tome području u kojima su sudjelovale tvrtke iz Brazila, Kine, Indije, Indonezije, Rusije i Južnoafričke Republike ove su godine tako bile u vrijednosti 46 milijardi dolara, nasuprot 121 milijardi dolara u godini ranije.

U tim se zemljama ove godine očekuje i gotovo 40 posto manji priljev ulaganja u vidu spajanja ili akvizicija, u visini nešto iznad 80 milijardi dolara.

Vlade moraju uložiti dodatni trud

Govoreći na otvaranju OECD-ovog Globalnog foruma o ulaganjima u pariškom sjedištu, glavni tajnik OECD-a Angel Gurria je kazao da vlade moraju uložiti dodatan trud kako bi se povećala poslovna ulaganja.

"S obzirom na krhkost globalnog gospodarstva i oštar pad međunarodnih ulagačkih aktivnosti koji se sada proširio i na zemlje u razvoju, međunarodna zajednica ne može si dozvoliti predah po pitanju ulagačkih politika ", upozorio je Gurria.

"Ulagački protekcionizam predstavlja ozbiljan rizik za oporavak, i to putem daljnjeg smanjenja međunarodnih investicijskih tokova u trenutku kada su najpotrebnija. Globalni izazovi nalažu ulaganja koja će znatno premašivati raspoložive državne resurse. Poslovna ulaganja ključni su dio rješenja", dodao je.

Vezane vijesti

'Kriza eurozone prijeti cijelom svijetu'

'Kriza eurozone prijeti cijelom svijetu'

"Najveća prijetnja svijetskom gospodarskom oporavku je kriza u eurozoni", zaključak je OECD-a u njihovom najnovijem izvješću.Organizacija za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika