11.12.2009. / 15:18

Autor: Hina

IEA očekuje brži rast svjetske potražnje za naftom u idućoj godini

Kao glavni motori potrošnje navedena su gospodarstva u razvoju ali i bogatije zemlje

Kao glavni motori potrošnje navedena su gospodarstva u razvoju ali i bogatije zemljeKao glavni motori potrošnje navedena su gospodarstva u razvoju ali i bogatije zemljeRast svjetske potražnje za naftom ubrzat će iduće godine zahvaljujući oporavku industrijskih i zemalja u razvoju od recesije, objavila je u petak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Agencija sa sjedištem u Parizu sada predviđa da će se sljedeće godine u svijetu u prosjeku trošiti 86,3 milijuna barela dnevno, što je 130 tisuća barela dnevno više no što je agencija prognozirala u prethodnom izvješću, te 1,5 milijuna barela dnevno ili 1,7 posto više nego u 2009.

Potražnja za naftom jača

Kao glavni motori potrošnje navedena su gospodarstva u razvoju ali i bogatije zemlje.

Prognoza o potražnji u 2009. ostala je nepromijenjena na ukupno 84,9 milijuna barela dnevno.

"Čini se da je potražnja za naftom malo snažnija", kazao je David Fyfe, čelnik IEA-ina odjela za naftnu industriju i tržišta. "Što se pak tiče prognoze za 2010., ona je prilagođena u pozitivnom smjeru".

Prognoza IEA suprotna je predviđanjima američke vlade, koja je ovog tjedna snizila prognozu o globalnoj potražnji za naftom u idućoj godini, ukazujući na slabiji oporavak gospodarstva u vodećim potrošačima kao što su Sjedinjene Države.

Sljedeće godine pad opskrbe iz Sjeverne Amerike

Agencija američke vlade kazala je da će globalna potražnja za naftom u idućoj godini iznositi oko 85,22 milijuna barela dnevno.

Opskrba iz zemalja koje nisu članice OPEC-a trebala bi se u ovoj godini povećati za ukupno 125 tisuća barela dnevno, zbog povećane ruske proizvodnje i najmirnije sezone uragana u SAD-u u proteklih više od deset godina.

U idućoj bi se pak godini opskrba naftom iz zemlja koje nisu članice OPEC-a trebala smanjiti za oko 265.000 barela dnevno, na 51,6 milijuna barela dnevno, zbog pada opskrbe iz Sjeverne Amerike.

Vezane vijesti

'Rast cijena nafte ozbiljno ugrožava oporavak svjetskog gospodarstva'

'Rast cijena nafte ozbiljno ugrožava oporavak svjetskog gospodarstva'

Krhki oporavak svjetskog gospodarstva mogao bi doći u pitanje nastavi li cijena sirove nafte, unatoč rekordnim količinama proizvodnje, i dalje rasti,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika