19.12.2009. / 10:43

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Nevrijeme u Hrvatskoj: Snijeg izazvao prometni kolaps u Istri

Snježni pokrivač blokirao je Pulu i širu okolicu, a područje Premanture je noćas do jutros u devet sati bilo bez struje. Dežurna ekipa HEP-a uspjela je doći do najjužnijeg mjesta Istre i popraviti kvar

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaJutros je snijeg nastavio padati u gotovo svm krajevima Hrvatske, a dobar dio tih predjela suočava se sa nevremenom i otežanim prometom. Osim u kopnenim predjelima, snijeg je pao i u sjevernom Jadranu, , unutrašnjosti Dalmacije te u Lici i Gorskom kotaru gdje su mogući i snježni zapusi. Sniježna mećava zatekla je i Zagreb, a od jučer snijeg je iznenadio i stanovnike Istre, izazvavši pritom i prometni kolaps.

Snijeg trenutno ne pada, ali puše jaka bura. Temperatura zraka iznosi jedan stupanj ispod ništice.

Snježni pokrivač blokirao je Pulu i širu okolicu, a područje Premanture je noćas do jutros u devet sati bilo bez struje. Dežurna ekipa HEP-a uspjela je doći do najjužnijeg mjesta Istre i popraviti kvar.

Prema podacima istarske policije, jak vjetar noćas je rušio stabla na području Verude i Monte Zaru pri čemu je manje oštećeno i nekoliko parkiranih vozila. Ujedno, tijekom noći do jutarnjih sati dogodilo se pet prometnih nesreća s materijalnom štetom na području Istre, a promet je i dalje otežan na svim dionicama.

Na cestama su proglašeni zimski uvjeti, a glavne se prometnice diljem Istre od ranog jutra intenzivno čiste.

Gospić bez struje

Zbog bure i snijega prekinut je promet na Jadranskoj magistrali D8 između Senja i Karlobaga, a zimski uvjeti su na autocestama A 6 između Bosiljeva i Kikovice, A 7 Rupa - Diračje, na Istarskom ipsilonu, te na državnim cestama kroz Liku i Gorski kotar, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Posebice oprezno zbog snijega treba voziti autocestom A 1 između Maslenice i tunela Mala Kapela, a brzina je ograničena na 40 km/h.

Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Zimska oprema obvezna je i na Jadranskoj magistrali (D 8) od Senja do Svete Marije Magdalene i od Maslenice do Zadra, u Hrvatskom primorju, na otocima Krk, Rab, Cres, Lošinj, također, na županijskim i lokalnim cestama na području Imotskog, na Sljemenskoj cesti.

Zbog jake bure dionicom Jadranske magistrale (D 8) između Bakra i Senja i Krčkim mostom zabranjen je promet za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle).

Na graničnim prijelazima Macelj i Bregana pojačan je ulaz osobnih vozila.

Trajekti plove redovito.

U Gospiću, u kom je jutros izmjereno minus 14 Celzijevih stupnjeva i pada gusti snijeg, snježni pokrivač je 41 centimetar, a u Plitvicama 56 centimetara.

Gospić je bez struje, a u Elektrolici se doznaje da je u 7 sati počeo remont postrojenja u 110 kV trafostanici Lički Osik i da bi radovi bi trebali završiti do 11 sati.

Vezane vijesti

Kod Čabra snijeg i jedan iznad nule

Kod Čabra snijeg i jedan iznad nule

U dijelu Gorskog kotara pada snijeg, a jutros u 9 sati na meteorološkoj postaji Parg kod Čabra, gdje pada jak i neprekidan snijeg, izmjerena je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika