20.02.2010. / 17:15

Autor: Hina

Nakon pada Vlade: U Nizozemskoj prijevremeni izbori prije ljeta

Redovni izbori u Nizozemskoj trebali su se održati u ožujku 2011. godine

Nizozemski premijer Jan Peter BalkenendeNizozemski premijer Jan Peter BalkenendePrijevremeni parlamentarni izbori u Nizozemskoj "vjerojatno će se organizirati prije ljeta", priopćilo je u subotu ministarstvo unutarnjih poslova, nakon pada nizozemske vladajuće koalicije zbog neslaganja oko vojnog angažmana te zemlje u Afganistanu.

"Izbori će vjerojatno biti prije ljeta, najkasnije u lipnju", rekao je glasnogovornik ministarstva Vincent van Steen.

Premijer Jan Peter Balkenende najavio je u subotu da će kraljici Beatrix uskoro predati ostavku svoje vlade lijevog centra, koja je vladala od 2007. godine.

Vlada pala zbog Afganistana

Pad vlade uzrokovan je time što je Laburistička stranka (PvdA) zamjenika premijera Woutera Bosa, jedna od triju stranaka vladajuće koalicije, odlučila napustiti vladu zbog protivljenja produljenju nizozemske vojne nazočnosti u Afganistanu.

Kraljica će primiti na znanje nemogućnost vlade da upravlja zemljom i "svi očekuju da će raspustiti parlament i naložiti održavanje prijevremenih izbora što je prije moguće", rekao je Vincent van Steen.

U tom slučaju ministarstva koja su dosad bila u rukama laburista privremeno će se dodijeliti drugim dvjema strankama vladajuće koalicije - demokršćanima premijera Balkenendea (CDA) i manjoj protestantskoj kršćanskoj uniji (CU) i takva će tehnička vlada upravljati zemljom do izbora. Laburisti i demokršćani imali su po 12 resora u vladi, a CU tri.

Redovni izbori u Nizozemskoj trebali su se održati u ožujku 2011. godine.

Nizozemska ima 1950 vojnika u Afganistanu od 2006. godine. Vlada je još 2007. godine odlučila da će se iz te zemlje povući u kolovozu 2010., ali je NATO zatražio produljenje mandata na što laburisti nikako nisu htjeli pristati.

Vezane vijesti

Sutra prijevremeni lokalni izbori u Iloku, Lokvama, Višnjanu, Klisu i

Sutra prijevremeni lokalni izbori u Iloku, Lokvama, Višnjanu, Klisu i Goričanu.

U nedjelju 25. ožujka održat će se prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Iloka te za općinska vijeća Lokava, Višnjana, Klisa i Goričana. Vlada je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika