26.08.2004. / 00:00

Autor: Andrej Arnerić

SVIJET

UHIĆEN SIN MARGARET THATCHER

Mark Thatcher, sin bivše britanske premijerke Margaret Thatcher uhićen je u srijedu u svom domu u Cape Townu pod optužbom financiranja pokušaja državnog udara u Ekvatorijalnoj Gvineji. Thacther je nakon uhićenja sproveden pred državni sud u Cape Townu gdje će biti optužen zbog kršenja Južno Afričkog akta o vojnoj pomoći. “Posjedujemo dokaze i informacije koje terete Thatchera da je bio ukljućen u pokušaj državnog udara u Ekvatorijalnoj Gvineji”, izjavio je Sipho Ngwema, glasnogovornik policije u Cape Townu. Mark Thatcher je stavljen pod kućni pritvor te ima rok do 8. listopada za plaćanje jamčevine u iznosu od 300 tisuća dolara. Odvjetnik sina bivše britanske premijerke izjavio je kako je njegov klijent optužen zbog sumnje financiranja kupnje helikoptera koji je povezan s pokušajem državnog udara.”Osjećam se nevin po svim točkama optužbe. U potpunosti surađujem sa državnim organima”, izjavio je Thatcher. “Nisam bio ukljućen u pokušaj državnog udara u Ekvatorijalnoj Gvineji i odbacujem sve optužbe podignute protiv mene”, dodao je Mark Thatcher. Ekvatorijalna Gvineja malena je država smještena na zapadu afričkog kontinenta, pretežito planinskog reljefa. U posljednijih desetak godina zemlja je doživila financijski procvat nakon otkrića velikih nalazišta ulja. Proizvodnja i izvoz ulja danas predstavlja preko 60 posto državnog bruto domaćeg dohodka ove afričke države.
Usporedo s uhićenjem Marka Thatchera, započelo je suđenje četrnaestorici osumnjičenih plaćenika optuženih za pokušaj državnog udara i svrgavanja predsjednika Ekvatorijalne Gvineje. Osam Južno Afrikanaca i šest Armenaca uhićeni su u ožujku ove godine u glavnom gradu Ekvatorijalne Gvineje, Malabu, gdje su pripremali teren za dolazak zrakoplova s drugom grupom plaćenika i veće količine oružja.

Vezane vijesti

Korporativna zafrikancija

Korporativna zafrikancija

Jill Richardson, pokretačica bloga o organskom uzgoju hrane La Vida Locavore, piše za AlterNet o novom planu zapadnih multinacionalnih korporacija za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika