05.03.2010. / 11:39

Autor: Hina

Bugarski parlament ublažava rigorozni zakon: 'Zabrane pušenja su nehumane'

Trenutni zakon u Bugarskoj zabranjuje pušenje u javnim zgradama poput državnih institucija, dućana, škola i bolnica. Još uvijek je legalno pušiti u kafićima i restoranima a od vlasnika se traži da odijele pušačke od nepušačkih dijelova

Kada se radi o politici, bugarski parlament jasno je podijeljen na ljevicu i desnicu, ali kada se radi o pušenju ideološka razmimoilaženja nestaju, ocjenjuju europski mediji.

Ad hoc koalicija koja ujedinjuje Gerb desnog centra i oporbene socijaliste nedavno je razvodnila prijedlog zakona kojim se željelo u potpunosti od 1. lipnja zabraniti pušenje na svim javnim mjestima, uključujući restorane i barove.

Predložena je fleksibilna opcija po kojoj će se tražiti da prostori veći od 100 četvornih metara imaju posebne odjeljke za pušače s dobrom ventilacijom a vlasnici malih restorana i kafića moći će izabrati između pušačkog i nepušačkog režima.

Premijer Bojko Borisov opravdava kompromis gubicima koje bi turistička industrija, već pogođena krizom, mogla imati od potpune zabrane.

"Samo dvije od 27 zemalja EU-a uvele su potpunu zabranu pušenja", tvrdi Lačezar Ivanov, čelnik parlamentarnog odbora za zdravstvo.

Bugari su zajedno s Grcima najteži pušači u EU-u.

Trenutni zakon u Bugarskoj zabranjuje pušenje u javnim zgradama poput državnih institucija, dućana, škola i bolnica. Još uvijek je legalno pušiti u kafićima i restoranima a od vlasnika se traži da odijele pušačke od nepušačkih dijelova.

"Zabrane pušenja su nehumane", kaže socijalistički zastupnik Andrej Pantev. "Pušenje je dio ljepote života".

Iako se u Europi nastoji ograničiti uporaba cigareta, većina zemalja članica oklijeva čvrsto se obračunati s barovima i restoranima.

Vezane vijesti

Dva kostura potencijalnih vampira pronađena u Bugarskoj

Dva kostura potencijalnih vampira pronađena u Bugarskoj

Dva kostura probodena željeznim kolcem čime se, prema drevnom vjerovanju, sprječavalo mrtve da se preobraze u vampire, pronađena su u bugarskome… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika