24.03.2010. / 15:26

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Afera nanbudo: Srećku Ferenčaku i Petru Turkoviću godinu dana zatvora

Ferenčak nakon presude nije želio davati izjave medijima, a njegov odvjetnik najavio je žalbu Vrhovnom sudu

Srećko FerenčakSrećko FerenčakBivši saborski zastupnik HNS-a i predsjednik Hrvatskog nanbudo instituta Srećko Ferenčak te njegov suradnik Petar Turković danas su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni na godinu dana zatvora zbog 'afere nanbudo' u kojoj ih se teretilo da su zaradili više od 9,5 milijuna kuna na nezakonitoj prodaji gradskog zemljišta.

Ukoliko presuda postane pravomoćna Ferenčaku i Turkoviću oduzet će se svakom po 4,8 milijuna kuna, koliko su navodno zaradili na prodaji zemljišta Konzumu.

Zloporaba položaja i ovlasti

Ferenčaka i Turkovića tužiteljstvo je teretilo da su zajedno i po dogovoru zloporabili položaj i ovlasti s ciljem da Ferenčakovoj tvrtki i Turkoviću osobno pribave materijalnu dobit veću od 9,5 milijuna kuna.

Oni su, naime, od grada Zagreba 1996. po povoljnim uvjetima otkupili zemljište namijenjeno izgradnji centra za invalide, a potom ga po višestrukoj cijeni prodali Konzumu.

Obrazlažući presudu sudac Zdravko Majerović kazao je da je tijekom suđenja nedvojbeno dokazano da optuženici od samog početka na zemljištu veličine 5.000 četvornih metara nisu planirali izgraditi Centar za dnevnu skrb invalidnih osoba, zbog čega im je gradsko zemljište ustupljeno po povoljnijim uvjetima.

Minimalne kazne

Već u prvom projektu, koji je u konačnici propao jer ga banke nisu željele pratiti kreditima, humanitarni aspekt stavljen je na marginu, a planirana je gradnja komercijalnih sadržaja, pojasnio je sudac.

Dodao je da su optuženicima izrečene minimalne zakonom predviđene kazne, jer su ranije dobar dio svog vremena potrošili na pomoć invalidima.

"Angažirali ste se na području koje traži dosta odricanja. No, to ste uprljali ovim nedjelom", kazao je Majerović.

Žalba Vrhovnom sudu

Ferenčak nakon presude nije želio davati izjave medijima, a njegov odvjetnik najavio je žalbu Vrhovnom sudu.

Žalbu je, međutim, najavila i predstavnica tužiteljstva nezadovoljna visinom kazne.

U svojim obranama optuženi su ranije odbacili sve što im se stavlja na teret ističući da su u projekt uložili vlastiti novac te da nikoga nisu oštetili.

Vezane vijesti

Odnošenje odluka

Odnošenje odluka

"Vrlo je jasno da za nadzorne odbore i uprave, ne mogu biti imenovane osobe koje se sudski procesuiraju zbog kriminala i nezakonitih radnja. Za takve… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika