07.06.2010. / 12:53

Autor: Hina

IATA poboljšala prognoze za globalnu industriju zračnih prijevoznika

Izvršni direktor Giovanni Bisignani kazao je da se globalno gospodarstvo oporavlja brže no što se očekivalo, potičući snažan rast putničkog prometa i dobiti

Giovanni BisignaniGiovanni BisignaniGlobalna industrija zračnih prijevoznika označila je u ponedjeljak kraj dvogodišnjeg razdoblja pada aktivnosti objavom prognoza koje ukazuju na nagli preokret nabolje, iako uz upozorenje da je nužan oprez glede poslovanja europskih aviokompanija.

Međunarodna udruga zračnih prijevoznika IATA priopćila je kako sada očekuje da globalne aviokompanije u ovoj godini ostvare 2,5 milijardi dolara dobiti.

Prije samo tri mjeseca IATA je u prognozama za globalnu industriju avioprijevoznika prognozirala gubitak u visini 2,8 milijardi dolara u 2010., zbog rezanja cijena usluga radi popunjavanja kapaciteta.

Izvršni direktor Giovanni Bisignani kazao je da se globalno gospodarstvo oporavlja brže no što se očekivalo, potičući snažan rast putničkog prometa i dobiti, što je još prije dva mjeseca, za vrijeme europske krize izazvane oblakom vulkanskog pepela, bilo praktički nezamislivo.

Tako će zbog lošeg raspoloženja nakon otkazivanja letova za vrijeme vulkanske krize i zbog tereta dugova Europa u ovoj godini zabilježiti 2,8 milijardi dolara gubitaka, ili gotovo 30 posto više nego što je ranije prognozirano, očekuje IATA.

Glavni motor oporavka industrije bit će azijsko-pacifička regija, s očekivanom ovogodišnjom dobiti od 2,2 milijarde dolara. Sjevernoamerički prijevoznici također će ovu godinu zaključiti u plusu, i to u visini 1,9 milijardi dolara, procjenjuju u IATA-i.

Globalni će oporavak biti glavna tema na otvaranju IATA-inog godišnjeg sastanka koji se od 6. do 8. lipnja održava u Berlinu.

Vezane vijesti

IATA: Oporavak zrakoplovne industrije nakon japanske katastrofe u drugoj...

IATA: Oporavak zrakoplovne industrije nakon japanske katastrofe u drugoj polovini godine

Nuklearna kriza i posljedice razornog potresa u Japanu uzrokovat će veliki pad aktivnosti u zrakoplovnoj industriji od kojeg se neće početi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika