Objavljeno u Nacionalu br. 764, 2010-07-06

Autor: Berislav Jelinić

Kalinić i Simović hrvatske putovnice kupili od srpskih izbjeglica

Sretko KalinićSretko KalinićHrvatska policija privodi kraju istragu o tome kako je srbijanski plaćeni ubojica Sretko Kalinić, ranjen i uhićen u Zagrebu, došao do hrvatske putovnice na ime Drago Cesar. Dosad se ustanovilo da Kalinić nije imao potpuno lažirane dokumente, već je originalne dokumente na ime Drago Cesar prepravio tako da je profesionalni krivotvoritelj umetnuo njegovu fotografiju u Cesarove dokumente. Kalinić je od Cesara najvjerojatnije kupio osobnu iskaznicu, a sada se istražuje je li kupio i putovnicu, ili je na temelju kupljene osobne iskaznice Kalinić kasnije osobno podigao putovnicu u zagrebačkoj policiji.

Srbijanski kriminalci često su znali kupovati dokumente od srbijanskih izbjeglica iz Hrvatske koji su se kasnije nastanili u Srbiji ili BiH. Izvori bliski srbijanskim kriminalcima ispričali su Nacionalu da su te osobe prodavale svoje dokumente za desetak tisuća eura, jer su se prodavatelji tih dokumenata koristili originalnim srbijanskim dokumentima ili dokumentima BiH, koje su također posjedovali.

Isti izvori ispričali su Nacionalu da su Kalinić i njemu bliski kriminalci imali i originalne srbijanske putovnice na lažna imena, da su im dolazak do tih dokumenata na lažna imena olakšavali neki ljudi iz srbijanske tajne službe BIA-e, te da su u njima imali i schengenske vize. Ako su te tvrdnje točne, onda one demantiraju neistine koje su u hrvatske medije prošli tjedan plasirali srbijanski izvori. Najprije se tvrdilo da su Kalinić i Miloš Simović imali pokrovitelje u hrvatskoj obavještajnoj zajednici, a zatim da su oni ubili Cvetka Simića zato što je bio doušnik tajnih službi Hrvatske. Suprotno tvrdnjama da su njih dvojica imali pokrovitelje u hrvatskim sigurnosnim službama, puno je izvjesnije da su oni imali moćne pokrovitelje unutar srbijanskog sigurnosnog sustava. Na takav zaključak upućuje još jedna činjenica. Mjerodavne srbijanske institucije tajno su pratile Simovićevu suprugu, znale su da ona odlazi u Hrvatsku, ali o tome nisu izvijestile svoje hrvatske kolege.

Moguće je da to nisu napravile da bi zaštitile Simovića i Kalinića od uhićenja, jer bi ono moglo dovesti u neugodnu poziciju njihove političke pokrovitelje u Srbiji. Sad su te osobe potencijalno u nezavidnoj situaciji jer su i Kalinić i Simović već naveliko počeli trgovati s policijom kako bi se domogli kakvih-takvih privilegija u izdržavanju dugogodišnjih zatvorskih kazni koje ih očekuju

Vezane vijesti

Petrač se vraća u zatvor?

Petrač se vraća u zatvor?

Sudac izvršenja kazni zagrebačkoga Županijskog suda u četvrtak će odlučiti hoće li Hrvoje Petrač zbog kršenja uvjetnog otpusta, odnosno neodobrenih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika