10.08.2010. / 13:40

Autor: Nacionalova redakcija

Konferencija u Arizoni: Održivost više nije ideja, to je postao globalni posao

Na Sveučilištu u Arizoni (SAD) održana je konferencija na kojoj su se okupili vodeći stručnjaci na području industrije, znanosti i političkih znanosti s ciljem razmjene znanja i iskustva. Vodila se rasprava o brojnim temama, od uloge multinacionalnih kompanija i političkih programa, do održivog razvoja znanosti u visokom obrazovanju

Kasper RorstedKasper Rorsted"Izuzetno nam je drago što smo ugostili veliki broj međunarodnih stručnjaka iz poslovnog sektora, industrije i ekonomije kao i znanosti i politike", izjavio je glavni izvršni direktor tvrtke Henkel Kasper Rorsted u svom uvodnom govoru.

Konferencija pod nazivom „Održivost je globalni posao" održana je pod pokroviteljstvom Globalnog instituta za održivost (Global Institute of Sustainability). Potaknut nazivom konferencije Rorsted je nastavio: „Svjetska populacija raste, prosječni životni standard također kao i potrošnja koja je s njime povezana. Stoga je diljem svijeta potrebno promovirati održivu potrošnju. Stoga nam je izuzetno drago da imamo ovu jedinstvenu priliku za raspravu i razmjenu primjera najbolje prakse u različitim disciplinama i u različitim regijama".

Sve inicijative vezane za održivost na Sveučilištu u Arizoni provode se pod okriljem Globalnog instituta za održivost koji je osnovan 2004. godine. Sveučilište u Arizoni prvo je sveučilište u SAD-u koje nudi interdisciplinarni dodiplomski i postdiplomski studij iz područja održivosti. Nastavni program sastoji se od modula iz područja ekologije, ekonomije i društvenih znanosti.

Kao tvrtka koja se već nekoliko desetljeća razvija iskustvo na području održivosti, Henkel već nekoliko godina blisko surađuje sa znanstvenicima i profesorima Sveučilišta u Arizoni. U središtu ovog partnerstva su pripreme za takozvanu procjenu životnog ciklusa. Na taj način će se moći odrediti ekološki učinak proizvoda tijekom njihovog cjelokupnog životnog ciklusa. Kao jedan od osnivača projekta Konzorcij za održivost (Sustainability Consortium), Brad Casper, predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Henkel Consumer Goods Inc. u Sjevernoj Americi, podržava rad Globalnog instituta za održivost.

Među mnogobrojnim uzvanicima na konferenciji su sudjelovali i Predsjednik Sveučilišta u Arizoni Michael Crow, jedan od vodećih poslovnih ljudi u SAD-u i član Povjerenstva za održivost na Sveučilištu u Arizoni Julie Ann Wrigley (Wrigley Investments LLC) te S. Robson Walton, Predsjednik uprave trgovačkog lanca Wal-Mart, kao i Karl Falkenberg, generalni direktor za okoliš pri Europskoj komisiji i prof. Masaru Yarime, stručnjak za pitanja održivosti sa Sveučilišta u Tokiju. Tijekom konferencije raspravljalo se o ulozi i obvezama multinacionalnih kompanija na području održivosti, prezentirali su se politički programi koje je pripremila Europska Unija te izvještaji o održivoj znanosti u visokom obrazovanju.

Vezane vijesti

Globalni pristup za održivi rast

Globalni pristup za održivi rast

Ove je godine ekološka mreža Global Footprint Network proglasila 27. rujna „Svjetskim danom prekoračenja". Bio je tek rujan, a svi Zemljini prirodni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika