26.08.2010. / 13:05

Autor: Martina Čizmić

Roubini Global Economics: Rebalans nije iznenađenje, nedostatak oštrih mjera je

"Zbog hrvatske tečajne politike, oštra fiskalna politika trebala bi biti glavni alat ekonomske prilagodbe", ističe Jelena Vuković

Ivan ŠukerIvan ŠukerRebalans državnog proračuna za analitičare Roubini Global Economicsa, ugledne konzultantske tvrtke poznate po procjenama političkog i gospodarskog rizika, nije nikakvo iznenanđenje. I druge su zemlje u okruženju, ali i šire zbog neplaniranih troškova i smanjenja prihoda morale korigirati svoje proračune. No, kako ističe analitičarka političkog rizika u jugoistočnoj Europi za RGE Jelena Vuković za Business.hr, zabrinjava neodlučnost i nedostatak ozbiljnih fiskalnih mjera hrvatske Vlade.

Kao najveći neuspjeh Vlade ističe nedovoljno rezanje potrošnje, koje je u oštroj suprotnosti sa situacijom u zemljama u okruženju. Potezi poput oštrih rezova u potrošnji i povećanja poreza nužni su kako bi se održalo povjerenje investitora.

"Zbog hrvatske tečajne politike, oštra fiskalna politika trebala bi biti glavni alat ekonomske prilagodbe", ističe Jelena Vuković i dodaje kako Vlada mora zadržati javnu potrošnju kako bi zadržala povjerenje investitora. U protivnom će porast troškova zaduživanja produžiti vrijeme potrebno za oporavak.

Vezane vijesti

Prvi potezi Linićevog resora

Prvi potezi Linićevog resora

Državni proračun naći će se pred Hrvatskim saborom tijekom veljače, a prvi rebalans proračuna možemo očekivati 1. srpnja, najavio je danas ministar… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika