27.09.2010. / 15:28

Autor: Hina

Tjedan suvremenog češkog filma u zagrebačkom kinu 'Europa'

U zagrebačkome kinu "Europa" od 5. do 10. listopada prikazat će se šest filmova koji donose presjek ponajboljeg iz prošlogodišnje češke produkcije

U okviru 17. Tjedna češkog filma, koji će se održati od 5. do 10. listopada u zagrebačkome kinu "Europa", prikazat će se šest filmova koji donose presjek ponajboljeg iz prošlogodišnje češke produkcije, izvijestilo je danas to zagrebačko kino.

Povijesni spektakl "Bathory" na engleskom jeziku stilizirana je gotička bajka u režiji Juraja Jakubiska koja demistificira legendu o okrutnoj madžarskoj grofici Erzsebet Bathory iz 15. stoljeća.

Komedija "Žene na kušnji" Jirija Vejdeleka prikazuje neočekivano zbližavanje triju žena različitih generacija, nakon što jednu od njih prevari suprug.

"Kawasakijeva ruža", aktualni češki kandidat za nagradu Europske filmske akademije, najnoviji je uradak jednog od najuspješnijih čeških redatelja Jana Hrebejka. U središtu te političke drame je ugledni češki psihijatar, bivši disident, optužen za doušništvo u vrijeme bivšeg režima.

Irena Pavlaskova autorica je filma "Lijepa naša domovino", komedije koja prati odrastanje dviju djevojaka u vrijeme dolaska ruskih tenkova na praške ulice 1968., kada "visoka politika" ulazi u sve pore svakodevice.

Film noir "Zaštitnik" Mareka Najbrta, nagrađen ove godine sa šest Čeških lavova, a smješten u četrdesete godine prošlog stoljeća, priča je o bračnom paru čiji se život potpuno mijenja uslijed njemačke okupacije.

Crna komedija "Očajnici" prvijenac mlade redateljice Jitke Rudolfove, prati šestero tridesetogodišnjih školskih kolega koji su po završetku srednje škole stigli u Prag.

Program je ostvaren u suradnji s češkim Veleposlanstvom u Zagrebu.

Vezane vijesti

Jewish Film Festival u znaku tolerancije

Jewish Film Festival u znaku tolerancije

Šesto izdanje Festivala židovskog filma Zagreb održat će se od 20. do 26. svibnja u zagrebačkom kinu Europa. Šestu godinu zaredom ovaj festival… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika