08.10.2010. / 11:04

Autor: Hina , Boris Bilas

Zatočeni kineski disident Liu Xiaobo dobitnik Nobelove nagrade za mir

Liu Xiaobo je tako nasljedio američkog predsjednika Baracka Obamu koji je ovu nagradu osvojio prošle godine

Liu XiaboLiu XiaboZatočeni kineski prodemokratski aktivist Liu Xiaobo dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, objavio je u petak Norveški odbor za dodjelu nagrade.

Liu, profesor književnosti, trenutačno se nalazi u zatvoru gdje služi 11-godišnju zatvorsku kaznu zbog potpisivanja manifesta 2008. u kojem je zajedno s drugim disidentima tražio slobodu govora i održavanje višestranačkih izbora u Kini.

Liu Xiaobo je tako nasljedio američkog predsjednika Baracka Obamu koji je ovu nagradu osvojio prošle godine.

U obrazloženju nagrade kaže se da je Xiaobo zaslužio Nobela za svoju dugu i nenasilnu borbu za osnovna ljudska prava u Kini.

'Nobelov odbor već dugo vjeruje kako postoji bliska poveznica između ljudskih prava i mira", kaže se u obrazloženju te se dodaje kako su ljudska prava uvjet za 'bratstvo između nacija' o kojem je u svojoj oporuci pisao Alfred Nobel.

Dodjela nagrade Xiaobu može se isčitati i kao velika kritika kineskoj državi što postaje još jasnije kada se pročita i cijelo obrazloženje. U njemu, naime, stoji kako Kina sada kad je postala druga najveća svjetska ekonomija mora početi i preuzimati odgovornost na području ljudskih prava koja i dalje krši.

"Kina krši međunarodnih dogovora koje je sama potpisala, ali i vlastite standarde političkih sloboda koje je sama propisala", stoji u zaključku odbora Nobelove nagrade te se navodi članak 35. kineskog ustava u kojem piše kako svaki građanin ove zemlje ima pravo na slobodu govora, izražavanja, okupljanja i protestiranja.

Liu (54) je jedan od autora Povelje 08, političkog manifesta sličnog Povelji 77 koju su sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća objavili češki i slovački disidenti okupljeni oko Vaclava Havela.

Liu se od prosinca prošle godine, godinu dana nakon objavljivanja Povelje, nalazi u zatvoru gdje služi 11-godišnju kaznu zbog potkopavanja moći države.

U središte pozornosti javnosti došao je još 1989. kao jedan od vođa prodemokratskih prosvjeda na Tiananmenu.

Tada je uhićen i tijekom devedesetih je proveo 20 mjeseci u zatvoru, te tri godine u radnom logoru, prenosi agencija Reuters.

Dodjela Nobelove nagrade Liuu nije iznenađenje jer je on uz afganistansku aktivisticu Simu Samar u svjetskim medijima važio kao jedan od glavnih kandidata uoči izbora.

Službeni Peking upozoravao je uoči dodjele da bi Liuov izbor mogao ugroziti odnose između Kine i Norveške.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Fu Ying upozorio je ovog ljeta da bi dodjela nagrade Liuu ugrozila odnose između dvije zemlje dok pregovaraju o bilateralnim sporazumima, a glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova kazala je prošli mjesec da je "djelovanje Liua dijametralno suprotno ciljevima Nobelove nagrade".

Peking je kritizirao Oslo i 1989. kad je Nobelova nagrada za mir dodijeljena tibetanskom duhovnom vođi Dalaj Lami.

Norveška pak navodi da je Nobelov odbor u potpunosti neovisan.

Nagrada, koja uključuje i novčani iznos od oko 1,5 milijuna dolara, bit će službeno dodijeljena u Oslu 10. prosinca.

Nobelova nagrada za mir dodjeljuje se od 1901., a nije dodijeljena 19 puta. Tih godina nagrada nije dodijeljena zbog određenih odredbi u statutu Nobelove zaklade. Do sada je Nobelova nagrada za mir dodijeljena 61 pojedincu, 28 puta su je dijelila dva laureata, a jednom trojica (Jaser Arafat, Shimon Peres i Yitzhak Rabin).

Najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir bila je irska mirovna aktivistica Mairead Corrigan, koja je imala 32 godine kada je 1976. dobila nagradu, a najstariji dobitnik nagrade za mir bio je Joseph Rotblat, kojemu je bilo 87 godina kada je dobio nagradu 1995.

Među nobelovcima za mir bilo je 12 žena, a prva od njih bila je Bertha von Suttner 1905. Među nagrađenim ženama bile su i Majka Terezija, Aung San Suu Kyi i Shirin Ebadi.

Rad Međunarodnoga Crvenog križa nagrađen je tri puta, a njegov utemeljitelj bio je prvi dobitnik Nobelove nagrade za mir 1901. UNHCR je nagrađen dva puta.

Vezane vijesti

Nobelova nagrada: Tolkienova proza proglašena drugorazrednom

Nobelova nagrada: Tolkienova proza proglašena drugorazrednom

Gospodar prstenova možda je bio uzor tisućama sljedbenika, možda je okrunjen i kao najdraža knjiga u Britaniji, milijuni primjeraka prodani su diljem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika