08.11.2010. / 18:16

Autor: Hina

Trichet : Središnji bankari ne teže niskoj razini domaćih valuta

Zemlje skupine G20 oštro su podijeljene oko trgovinskih i pitanja valutnih tečajeva ali pokušavaju prigušiti glasine o "ratu valuta"

Jean-Claude TrichetJean-Claude TrichetVodeći središnji bankari podupiru nastojanja usmjerena na fleksibilnije valutne tečajeve, kazao je u ponedjeljak čelnik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet.

"Kolege su uvelike podržale aktualni konsenzus da treba progresivno pojačavati fleksibilnost valutnih tečajeva", kazao je Trichet novinarima nakon redovnog sastanka guvernera vodećih središnjih banaka svijeta pri Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu.

"Svi sudionici istaknuli su da ne zagovaraju politiku slabe valute", dodao je Trichet, glasnogovornik te skupine.

Čelnik ECB-a istupio je uoči summita 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 koji će se u četvrtak i petak održati u Južnoj Koreji s fokusom na reformama međunarodnog financijskog i gospodarskog sustava.

Zemlje skupine G20 oštro su podijeljene oko trgovinskih i pitanja valutnih tečajeva ali pokušavaju prigušiti glasine o "ratu valuta", kojim se nastoji osigurati prednost u odnosu na konkurenciju zadržavanjem niske razine matične valute radi podupiranja izvoza.

Ministri financija G20 dogovorili su prošlog mjeseca da će nastojati izbjeći natjecanje na području tekućih bilanci plaćanja s obzirom na pojačane napetosti povezane s valutnim tečajevima.

Potom je američka središnja banka Fed prošlog tjedna izazvala val kritika odlukom o ubrizgavanju 600 milijardi dolara u gospodarstvo do sredine sljedeće godine, što se svodi na tiskanje novca.

Brazilski ministar financija Guido Mantega kazao je da Fedova mjera nije ništa bolja od "bacanja novca iz helikoptera", optuživši Obamin kabinet da snižavanjem vrijednosti zelene novčanice pokušava osigurati blagostanje.

Vezane vijesti

Euro je stabilan - ali mu nedostaje nadzor

Euro je stabilan - ali mu nedostaje nadzor

U Berlinu su se uoči sastanka na vrhu najznačajnijih gospodarskih zemalja G-20 početkom studenog u Cannesu, sastali čelnici Međunarodnog monetarnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika