17.12.2010. / 15:40

Autor: Nacional.hr

AZTN odredio referentnu kamatnu stopu u 2011. godini od 4,1 posto

Privremena osnovna referentna stopa utvrđena je umanjivanjem osnovne referentne stope za 13 posto, odnosno za razliku istih referentnih stopa u eurozoni

AZTN svake godine određuje referentnu kamatnu stopuAZTN svake godine određuje referentnu kamatnu stopuAgencija za zaštitu tržišnog natjecanja donijela je odluku o utvrđivanju osnovne referentne kamatne stope za 2011. u iznosu od 4,10 posto, priopćili su iz Agencije.

Referentna stopa primjenjuje se kao granična kamatna stopa pri utvrđivanju je li određeni kredit odobren pod uvjetima koji su povoljniji od tržišnih, a izračunata je temeljem prosječne kamatne stope na trezorske zapise Ministarstva financija s rokom dospijeća od 364 dana zabilježene u rujnu, listopadu i studenom ove godine.

Istovremeno, sukladno privremenim pravilima o državnim potporama kojima se hrvatskim poduzetnicima omogućava lakši pristup kapitalu u razdoblju gospodarske krize, privremena osnovna referentna stopa u iznosu od 3,54 posto i dalje se primjenjuje u 2011, ublažavajući na taj način negativne posljedice globalne ekonomske i financijske krize za hrvatsko gospodarstvo.

Privremena osnovna referentna stopa utvrđena je umanjivanjem osnovne referentne stope za 13 posto, odnosno za razliku istih referentnih stopa u eurozoni. Drugim riječima, povoljniji krediti koji davatelji državnih potpora odobravaju poduzetnicima uz primjenu ove stope smatrat će se sukladnim Zakonu o državnim potporama pod uvjetom da ih odobri Agencija.

Osnovna referentna stopa i privremena osnovna referentna stopa mijenjat će se tijekom godine, ukoliko će prosječna kamatna stopa na trezorske zapise zabilježena u zadnja tri mjeseca i razlika referentnih stopa u euro-zoni odstupati više od ±15 posto od zadnjeg utvrđenog prosjeka.

Vezane vijesti

Upravni sud potvrdio monopol ZAMP-a

Upravni sud potvrdio monopol ZAMP-a

Upravni sud potvrdio je rješenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja od 3. studenog 2009. godine, kojim je odlučeno kako je stručna služba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika