09.02.2011. / 10:26

Autor: Deutsche Welle

Film o Hodorkovskom nestao uoči prikazivanja na Berlinaleu

Dokumentarni film o bivšem ruskom naftnom oligarhu Mihailu Hodorkovskom ponovno je nestao i to uoči planiranog prikazivanja na Berlinaleu. Tako će na festivalu biti prikazana prvobitna nedovršena verzija

Mihail HodorkovskiMihail HodorkovskiDokumentarni film o Mihailu Hodorkovskom, bivšem ruskom tajkunu i kritičaru Putinovog režima, koji je već osam godina smješten u sibirskom zatvoru, bit će ipak premijerno prikazan na Berlinaleu. Unatoč tomu što je dva puta nestajao na tajanstven način.

Naime, samo pet dana nakon što je režiser Cyril Tuschi dobio poziv da svoj film "Khodorkovsky" premijerno prikaže na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, uslijedila je i prva krađa računarske opreme sa dijelom filmskog materijala iz hotelske sobe na Baliju, gdje je Tuschi snimao nekoliko sugovornika. Prije nekoliko dana je iz Tušijeve kancelarije u Berlinu ponovno je ukradena računarska oprema na kojem je bila pohranjena konačna verzija filma, pa će zato na "Berlinalu" biti prikazana kopija prvobitne, nepotpune verzije dokumentarca.

111 nepodobnih minuta

Policija je pokrenula istragu zbog provale, tvrdeći da za sada nema detalja koji bi ukazali da se iza provale kriju politički motivi. Njemački mediji, međutim, navode da bi 111 minuta filmskog materijala mogli biti previše neugodni za aktualne čelnike Rusije. Režiser Tuschi je posljednjih pet godina istraživao slučaj ruskog naftnog giganta Mihaila Hodorkovskog, koji je optužen za utaju poreza, krađu 350 milijuna tona nafte i pranje novca u iznosu oko 20 milijardi eura, jer je pripadao onim poslovnim ljudima koji se nisu ustezali od kritike na račun ruskog predsjednika vlade Vladimira Putina.

Tuschi je u 111 minuta zabilježio izjave ljudi koji su privatno i poslovno povezani s Hodorkovskim: njegovom majkom, sinom koji živi u Americi, prijateljima, bivšim poslovnim partnerima koji danas žive u egzilu u Britaniji i Izraelu, ruskim dužnosnicima, pa čak i samim Hodorkovskim.

"Sugovornici će biti kažnjeni"

Ugledni dnevnik Süddeutsche Zeitung navodi da je jedino Tuschi uspio u posljednjih sedam godina učiniti intervju s bivšim naftnim oligarhom i državnim neprijateljem broj 1. Iskoristio je jedinstvenu priliku za vrijeme jednog suđenja kada je s Hodorkovskim razgovarala njemačka ministrica pravde Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Dokumentarac "Khodorkovski" njemačkog režisera ruskog porijekla Cyrila Tuschija bit će premijerno prikazan 14. veljače u festivalskoj sekciji "Panorama". Planirano je da film o Hodorkovskom za vrijeme festivala bude prikazan četiri puta. Jedna ruska novina objavila je prošlog vikenda da će svi sugovornici koji su za Tuschijev film davali izjave snositi pravne posljedice.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hodorkovski: Europski sud radi ustupke ruskim vlastima

Hodorkovski: Europski sud radi ustupke ruskim vlastima

Mihail Hodorkovski, bivši naftni tajkun i šef Jukosa koji izdržava zatvorsku kaznu, izjavio je u srijedu da odluka Europskog suda za ljudska prava u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika