27.12.2010. / 13:56

Autor: Deutsche Welle

Komentar DW-a: Presuda Hodorkovskom je politički motivirana

Osuđujuća presuda izrečena Mihailu Hodorkovskom i Platonu Lebedevu nije nikakvo iznenađenje. To je suđenje od početka bilo politički motivirano, zaključuje u svom komentaru Ingo Mannteufel.

Mihail Hodorkovski: foto: ReutersMihail Hodorkovski: foto: ReutersNe može biti govora o slobodnom i poštenom sudskom postupku. Bio je to politički motiviran proces koji je jasno slijedio upute "odozgo". Iako još nije objavljena visina kazne, za očekivati je da će Hodorkovski i Lebedev morati ostati u zatvoru barem do sredine 2012. godine, dakle iza predsjedničkih izbora u Rusiji koji se trebaju održati u proljeće te iste godine. A vjerojatno čak i do 2017. godine.

Putin se zaletio

Postoji ozbiljna sumnja da je i u drugom sudskom postupku protiv Hodorkovskog i Lebedeva pokretačka snaga za osuđujuću presudu bio bivši ruski predsjednik i sadašnji premijer Vladimir Putin. Od kada su ova dva ruska poduzetnika uhićena prije više od sedam godina, uvijek se iznova pojavljuje tvrdnja da je Putin Hodorkovskog želio kazniti za miješanje u rusku politiku, kao i zato što je htio nastupiti protiv njega.

U prilog tome govori i činjenica da je ruski premijer prije nekoliko dana javno izričito zatražio osudu Hodorkovskog. To je bila teška greška, jer se rusko vodstvo svim silama trudi da stvori dojam o neovisnom sudskom postupku. Tu se ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pokazao pametnijim kada je prošlog vikenda naglasio da se uoči sudske presude o postupku ne smije izjašnjavati nitko, pa ni predsjednik i drugi visoki državni dužnosnici, pri čemu je mislio na Putina. Vjerojatno je Medvedev u tom trenutku imao pred očima dalekosežne posljedice osuđujuće presude.

Dalekosežne posljedice presude

Jer, upitna presuda izrečena Hodorkovskom i Lebedevu je snažan udarac politici modernizacije predsjednika Medvedeva i partnerstvu Rusije sa Zapadom. Više je nego žalosno to što rusko političko vodstvo ne želi shvatiti da stalno obećavana modernizacija može uspjeti samo kroz unapređenje državnopravnih struktura. Presuda Hodorkovskom u apsurdnoj sudskoj farsi opovrgava postojanje tih napora. Tu ne mogu pomoći lijepe riječi i skupe propagandne kampanje u inozemstvu. Ovom presudom načelno se dovodi u pitanje cijeli projekt modernizacije ruskog državnog vodstva.

U inozemstvu je slučaj Hodorkovski već odavno postao simbol manjkave vladavine prava u Rusiji. Još više od toga: on je važan test za pravo partnerstvo. Jer, koliko god Njemačka, Europa i SAD bili zainteresirani za dobre odnose s Moskvom, toliko se uvriježilo mišljenje da se Putinovoj Rusiji ne može vjerovati.

Mihail Hodorkovski i njegov poslovni partner Platon Lebedev neće samo u inozemstvu postali simboli borbe za slobodnu, pravednu i demokratsku Rusiju. To ta dva naftna tajkuna sigurno nisu bili 2003. godine kada su uhićeni. No, zbog očigledno nepravednog postupka i politički motiviranog kažnjavanja oni su i u očima mnogih Rusa postali nepokolebljivi junaci u borbi protiv korumpiranog i samovoljnog režima.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hodorkovski: Europski sud radi ustupke ruskim vlastima

Hodorkovski: Europski sud radi ustupke ruskim vlastima

Mihail Hodorkovski, bivši naftni tajkun i šef Jukosa koji izdržava zatvorsku kaznu, izjavio je u srijedu da odluka Europskog suda za ljudska prava u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika