Objavljeno u Nacionalu br. 448, 2004-06-15

Autor: Berislav Jelinić

Krvavi rat posavskih generalskih klanova

Za pokolj je kriva policija jer se plaši Kruljca i Prkačina

Nacionalovi reporteri prošlog su petka razgovarali s očevicima krvavog obračuna u središtu Slavonskog Broda, u kojem su tjelohranitelj i šogor kontroverznog slavonskobrodskog poduzetnika Ante Prkačina usmrtili trojicu pripadnika ugostiteljsko-generalskog klana Mladena Kruljca

Da se policija u Slavonskom Brodu iz nerazumljivih razloga panično ne plaši Kruljca i njegovih lokalnih "suradnika", možda bi Begić te Željko i Dragan Prgomet još uvijek bili živi.Da se policija u Slavonskom Brodu iz nerazumljivih razloga panično ne plaši Kruljca i njegovih lokalnih "suradnika", možda bi Begić te Željko i Dragan Prgomet još uvijek bili živi.“Jebo vas Ante Prkačin”, rekao je poluglasno general Mladen Kruljac, zamjenik zapovjednika kopnene vojske i treći čovjek Hrvatske vojske u trenutku kada je zajedno s još četvoricom kolega sjeo na terasu kafića “Mozart” u Slavonskom Brodu. Bio je petak, 11. lipanj 2004. oko 17 sati. Kruljac je na terasu tog kafića, još uvijek napet i uznemiren, stigao sa sahrane svojih prijatelja Željka i Dragana Prgometa i Gorana Begića, dvojice umirovljenih i jednog aktivnog vojnika, koji su dva dana ranije smrtno stradali na istom mjestu. Za razliku od brojnih svojih kolega iz HV-a, Kruljac na sahrani nije bio u uniformi. Stajao je u prvom redu, odmah do članova obitelji, vidno potresen. Poslušnici su ga pridržavali da se ne sruši od bola. Treći čovjek HV-a uopće nije skrivao da je izgubio bliske prijatelje. Njegovo psovanje bivšeg saborskog zastupnika, sudionika Domovinskog rata i slavonskobrodskog ugostitelja Ante Prkačina na toj terasi nije čuo nitko osim ekipe Nacionala, koja je ondje čekala upravo Prkačina. Kako bi u vrlo napetom ozračju spriječio izravni susret Prkačina i Kruljca i moguće novo krvoproliće, Nacional je nazvao Prkačina i predložio sastanak na nekom mirnijem mjestu.

Jedan od očevidaca ubojstva izjavio je za Nacional kako je šogor Ante Prkačina Ante Blažević oteo pištolj Goranu Begiću i pucao mu u usta 'Jebo vas Ante Prkačin', rekao je poluglasno Mladen Kruljac pred reporterima Nacionala nakon pogreba ubijenih u obračunuPotom se ekipa Nacionala uputila preko puta “Mozarta”, prema dvojici policajaca. Oni su neprekidno motrili što se događa na mjestu gdje se dva dana ranije dogodilo trostruko ubojstvo, posljednjih godina po brutalnosti nezapamćeno ne samo u Slavonskom Brodu, već i u cijeloj Hrvatskoj. Samo kraj te dvojice policajaca moglo se idealno snimiti kako Kruljac zajedno sa svojim kolegama ispija bezbojno žestoko alkoholno piće i Heineken na istom mjestu gdje su mu prijatelje ubili Prkačinov tjelohranitelj i šogor. “Ja to na vašem mjestu ne bih učinio. Ne bih se s time igrao”, rekao je policajac ekipi Nacionala. “Ne znam o čemu govorite. S čime se ne biste igrali?”, uzvratio je novinar Nacionala. “Zar vi ne znate tko tamo sjedi?”, upitao je policajac ekipu Nacionala. “Ne”, uzvratio je novinar Nacionala. “Ondje sjedi general”, rekao je policajac novinaru Nacionala. “Koji general?”, upitao je novinar Nacionala policajca. “Ako ga niste pitali možete li ga slikati, ne bih se igrao. Dosta je bilo neprilika ovih dana. Ne biste trebali to činiti”, rekao je policajac ekipi Nacionala. Pošto je fotograf Nacionala ipak izvadio fotoaparat, policajci su ga nešto ozbiljnijim tonom, vidno nervozni, zatražili da ne fotografira Kruljca, a nisu se usudili ni izgovoriti njegovo ime.

Da se policija u Slavonskom Brodu iz nerazumljivih razloga panično ne plaši Kruljca i njegovih lokalnih “suradnika”, možda bi Begić te Željko i Dragan Prgomet još uvijek bili živi. Njih trojicu u srijedu poslijepodne ubili su Darko Vukojević i Antun Blažević, Prkačinov tjelohranitelj i šogor. Možda se ne bio dogodio krvavi obračun u središtu Slavonskog Broda da početkom prošle godine predsjednik Stipe Mesić nije početkom 2003. prihvatio sugestiju svojih vojnih savjetnika i imenovao Kruljca trećim čovjekom HV-a. Javna je tajna o kojoj se nitko ne usudi progovoriti da je Kruljac u Slavonskom Brodu poznati nasilnik, da njegova lokalna ekipa predvođena stradalom braćom Prgomet i drugim “suradnicima” drži u njegovo ime više ugostiteljskih lokala, povremeno se sukobljava s Prkačinovom interesnom grupom, a posebno su se osilili kad je Kruljac promaknut u sam vrh HV-a. Stradala braća Prgomet u Slavonskom Brodu su se osjećali posve sigurnim i zaštićenim, jer su bili uvjereni da se Kruljcu ondje nitko, pa ni policija ne usudi suprotstaviti. Možda se baš zbog neobjašnjivog straha od Kruljca policija nije usudila energično presjeći ni višesatnu svađu koja je prethodila prošlotjednom pokolju.

Svađa je započela u prošlu srijedu prije podne u kafiću “Mozart”, gdje su na piću sjedili Vukojević, jedan od ubojica i Šimica Odobašić, umirovljenik pripadnik postrojbe specijalne policije u Slavonskom Brodu. Nešto poslije 11 sati u lokal je došao Dragan Prgomet i počeo psovati i vrijeđati Odobašića i Vukojevića. Posebno se Prgomet okomio na Odobašića, donedavnog zaposlenika u diskoteci “Monaco”, koju Kruljac kontrolira preko braće Prgomet i “suradnika”. Prgomet ih je počeo vrijeđati jer je mislio da su oni, kao Prkačinovi ljudi, par dana prije podmetnuli požar u diskoteci “Monaco”. Kruljčevi ljudi su smatrali da je Prkačin mogao imati motiva jer je i on vlasnik diskoteke Valinor u Slavonskom Brodu i njihov je poslovni konkurent. Odobašić i Vukojević par su minuta slušali vrijeđanja Prgometa i nisu mu ostali dužni, ali su se ipak povukli i otišli sjesti na terasu obližnjeg kafića Millenium, gdje je bio Prkačin. Rekli su mu što se događa, a Prkačin je u 12.09 sati nazvao policiju i zatražio intervenciju jer je slutio nevolje, budući su u razmirici sudjelovali bivši sudionici Domovinskog rata.

Dvije minute poslije policijska ophodnja stigla je do mjesta svađe, ali je Prgomet već otišao. Odobašić je rekao policiji što se dogodilo, ali ona nije imala razloga za ozbiljniju akciju. Međutim, svađa se ponovila ubrzo nakon odlaska policije. Na terasu kafića Millenium vratio se Dragan Prgomet s još nekolicinom kolega. “Evo njih ovdje2, rekao je Odobašić Prkačinu. “Isprva nisam ni shvatio da nam sjede iza leđa, jer sam im bio okrenut. Potom sam čuo dobacivanja. Govorili su kako im je lijepo i da će svaki dan dolaziti na terase tih kafića, iako to prije nikada nisu činili. Pričali su nešto neodređeno i o palikućama, pokušavajući izazvati reakciju. Vidio sam kamo sve to vodi i ponovo sam pozvao policiju. Tražio sam šefa policije Kršića, ali sam dobio načelnika Odjela operativnih poslova Željka Buttela, koji me pozvao na razgovor u policiju”, rekao je za Nacional Prkačin. Zamolio ih je za intervenciju, a policija je obećala da će privesti sudionike svađe na razgovor. Prkačin je policiji ispričao da razumije da su Prgomet i kolege bijesni, jer im je nekoliko dana ranije izgorjela diskoteka “Monaco”. Rekao je policiji i da je čuo kako su tri tjedna prije požara osigurali diskoteku na velik iznos, neizravno sugeriravši da su sami možda podmetnuli požar. Čuo je i kako je “Monaco” pod hipotekom i izjavio da mu je jedan čovjek rekao kako ga planira oduzeti sadašnjim vlasnicima. No policija mu je rekla da je do požara došlo zbog kvara na električnim instalacijama i da je “Monaco” osiguran još prije tri godine. Objasnili su mu da će smiriti situaciju, ali da ne mogu postupati mimo zakonskih ovlaštenja.

Netom poslije Prkačinova odlaska iz policije Željko Prgomet počeo je divljati u svom Mercedesu ispred mjesta kasnijeg ubojstva. Vozio se otvorenog prozora i psovao, prijetio i pokazivao Prkačinu, Vukojeviću i Odobašiću srednji prst. Kad se provezao pokraj njih, na 30-ak metara udaljenosti se pod ručnom kočnicom na sredini ceste uz škripu guma okrenuo i ponovo se provezao pokraj njih. To je i ponovio, što je pratilo više desetaka očevidaca. Prkačin je rekao Odobašiću da ode u policiju i objasni sve što se događa, ali ih je opet pozvao i rekao što radi mlađi Prgomet. Policija je potom opet došla, upozorila Željka Prgometa da ne divlja, ali kako sama nije ništa vidjela, nije ništa ni učinila. U policiji su bila i braća Prgomet, ali se je svađa nastavila. Vjerojatno osokoljeni suzdržanim ponašanjem policije, nakon izlasku braća Prgomet i kolege su nastavili provocirati Prkačinovu ekipu ispred kafića. Tu se je pojavio i Radovan Veselinović Roki, blizak Prkačinovom klanu i također otprije poznat po incidentnom ponašanju. Prkačin je u međuvremenu otišao kući i rekao Vukojeviću da ode na policijski razgovor. Inače rječiti Prkačin za Nacional nije htio dodatno komentirati prošlotjedni incident. Vukojević je krenuo na policiju naoružan malim pištoljem u pratnji Prkačinova šogora Blaževića koji do tada nije uopće sudjelovao u svađi što je trajala punih par sati.

On je također sudionik Domovinskog rata koji je izvodio diverzantske akcije, a ratne kolege ga poznaju kao dobro obučenog i hladnokrvnog ubojicu. Netom prije što su njih dvojica stigli su do kafića Millenium, u 15.52 Dragan Prgomet nazvao je policiju i prijavio da mu Veselinović iz automobila prijeti pištoljem koji je nestao prije nesretnog epiloga. Dvije policijske ophodnje treći put su krenule prema kafićima u središtu Slavonskog Broda. Nešto prije njih ondje su stigli Vukojević i Blažević i sve je ubrzo završilo krvoprolićem. Iako još nitko sa sigurnošću ne može tvrditi kako je došlo do trostrukog ubojstva, izjave nekih očevidaca sugeriraju da je Dragan Prgomet fizički nasrnuo na Blaževića koji se počeo braniti. Begić je izvukao pištolj i krenuo prema Blaževiću i neki tvrde da ga je s pištoljem samo htio udariti po glavi. Istog trenutka, moguće i prije nego što je Begić izvukao pištolj, Vukojević je počeo pucati po braći Prgomet koji su i na njega nasrnuli. Prvi hitac navodno je pogodio Dragana Prgometa u prsa, a zatim je Vukojević ustrijelio i mlađeg Prgometa. Begić je na trenutak zastao, a Blažević mu je istog trenutka oteo pištolj iz ruke i pucao mu u usta, a onda je pucao i po braći Prgomet.

Ako je ovaj scenarij točan, onda nije jasno zašto policija tvrdi da žrtve u obračunu nisu imale oružje i da je Blažević bio naoružan. Ako su očevici s kojima je Nacional razgovarao izmislili da je Begić imao pištolj, onda to svjedoči o posve istovjetnom strahu Brođana i od Kruljčeva i od Prkačinova klana, koji po svom ponašanju imaju puno dodirnih točaka. “Zatekao sam se u autu i pucnjevi su mi se učinili kao petarde, a onda sam vidio kako se ljudi saginju i bježe. Okrenuo sam se i ugledao policiju kako trči. Zakočio sam na zebri i ugledao čovjeka u bijelom majici i kratkim hlačama kako tetura i drži se za stomak. Provlačio se između živice i parkiranog audija, a onda je pao na prednji dio auta. Izašao sam i pomogao policiji da ga smjesti u auto. Sve se događalo brzo i cijeli prizor je bio šokantan”, izjavio je za lokalni list Posavska Hrvatska tamošnji župan Mato Dorić. Kao ni većina od brojnih svjedoka, nitko se nije usudio javno pričati o svim okolnostima incidenta. Stjepan Colić, voditelj operativno-komunikacijskog centra tamošnje policije, rekao je za Nacional da policija ima više očevidaca incidenta i da je to za njih manje-više zaključen slučaj. Nije navodio imena očevidaca ni što su točno rekli.

Neki očevici Nacionalu su rekli da je neposredno nakon pucnjave Vukojević otišao prema Prkačinovoj kući, udaljenoj 50-ak metara, gdje je ubrzo došao i Blažević. Po njih je uskoro došla policija i predali su se bez otpora. Dva dana poslije ubojstva Blažević je navodno svom odvjetniku Petru Šali u istražnom centru Županijskog suda u Požegi, gdje je zajedno s Vukojevićem odvezen u četvrtak pod jakom policijskom pratnjom, smireno rekao da bi prije ili kasnije braću Prgomet netko, ako ne on, morao likvidirati. Trostruko ubojstvo šokiralo je hrvatsku javnost, ali nije iznenadilo građane Slavonskog Broda. Jedan njihov bivši kolega iz Domovinskog rata za Nacional je izjavio da su braća Prgomet zapravo naletjela na krive ljude. “Sve su to puleni Mladena Kruljca kojima je on podijelio privilegije, iako nisu imali nikakvog ratnog staža, no voljeli su se hvaliti ratnim herojstvima. Zlostavljali su brojne ljude, svakodnevno se bavili tjelovježbom kako bi izgledali opasnije i zastrašujuće. Nitko im ništa nije mogao, jer se svi boje Kruljca. No sada su naletjeli na prekaljenog ratnog borca kojemu je prekipjelo zlostavljanje i koji ih je ubio ne trepnuvši. Nitko ne zaslužuje takav kraj, ali vjerujte da mi je više žao Blaževićeve obitelji”, rekao je za Nacional ratni kolega poginulih koji je htio ostati anoniman.

Na dan sahrane Slavonskim Brodom neprestano su kružile policijske patrole u automobilima, dodatne policijske grupe šetale su gradom, a grad je bio pun i pripadnika specijalne policije. Nije jasno zbog čega su organizirane tako jake policijske snage ako je od ubojstva prošlo dva dana, a počinitelji su uhićeni. Posve je nejasno i to što je u policiji u prošli petak radio Kruljac, koji je na njihovu zamolbu navodno sat i pol vremena jamčio da će u gradu prestati nasilje i da neće biti odmazde. Iako je neslužbeno pozvala oba klana da se smire, očito je da policija očekuje nastavak napetosti, ali i moguću odmazdu. Policija jako dobro zna na što su spremni Kruljaci i njegovi puleni. S druge strane, policija sigurno zna i da je Prkačinov klan vrlo sličan Kruljčevom. Nacional je pokušao doznati što o svemu misli Kruljac, ali njemu su u MORH-u zabranili davati iskaze. “Neće biti nikakvih Kruljčevih izjava”, poručio je za Nacional Mate Radeljić, glasnogovornik Ministarstva obrane.

Nitko se u Slavonskom Brodu nije usudio Nacionalu neslužbeno govoriti ni o Prkačinovom klanu. No što zapravo o njemu misle Brođani, napisali su na Internet stranici www.sbonline.net. Anonimno komentirajući krvoproliće, rekli su da je Prkačin kralj krijumčarenja droge u Slavonskom Brodu, da se njegovi ljudi ponašaju jednako nasilno kao i Kruljčevi, da je Prkačin sklon nemoralu i bludniči s maloljetnicama, da je tijekom rata zajedno sa svojim ljudima pljačkao robne kuće po Bosanskoj Posavini i slično. Neki su Brođani ogorčeni zato što gradski mir zapravo remete došljaci iz Bosanske Posavine, otkud uglavnom potječu oba suprotstavljena klana. Po nekima Prkačin ima bolji status u medijima samo zato što se njima spretno koristi. Posebno je zanimljivo da su svi ti komentari tijekom vikenda naprosto nestali s Internet stranice, što također sugerira da su Brođani u jednakom strahu od obje interesne grupe. Nacional je o nasilništvu Kruljčeve ekipe opsežno pisao početkom 2003., uoči njegova imenovanja na sadašnju funkciju. Jedna od Kruljčevih žrtava javno je opisala da ga je Kruljac s pištoljem u ustima prisilio da mu kupi jacuzzi, čemu je prisustvovao i ubijeni Dragan Prgomet.

Nakon objave o njegovim sadističkim ispadima, tadašnja ministrica obrane Željka Antunović izjavila je da Kruljcu ništa iz hrpe anonimnih predstavki nije dokazano, iako je 1999. prekršajno prijavljen zbog tučnjave u kafiću. Licemjerstvo Željke Antunović i nevjerojatan previd Stipe Mesića koji su rezultirali Kruljčevim promaknućem neizravno su dali novi poticaj njegovim poslušnicima da se u Slavonskom Brodu osjećaju nedodirljivima. Taj privid nedodirljivosti koštao ih je života jer su naletjeli na svoje lokalne “suparnike” sličnih profila i nadmenosti koji vjerojatno uopće ne žale zbog toga što su učinili. Napadno zakašnjelo prisustvo policije na brodskim ulicama naslućuje da bi uskoro moglo doći do nove eskalacije nasilja. Policije na ulicama ne bi ni bilo da klan prošlotjednih žrtava nije podjednako sklon nasilju i oružju i zbog toga bi prošlotjedno trostruko ubojstvo mogla bi biti tek prva runda obračuna suprotstavljenih klanova podjednako lakih na obaraču. Obitelj Prgomet optužila je Prkačina za smrt svojih sinova a na dan sahrane Kruljac ga je opsovao na mjestu njihove pogibije i nazdravio s kolegama uz gutljaj piva i žestice. Treba li uopće dvojiti hoće li se obračuni nastaviti?

Vezane vijesti

Kofi Annan "užasnut" pokoljem u Huli

Kofi Annan "užasnut" pokoljem u Huli

Izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige Kofi Annan, koji je u ponedjeljak doputovao u Damask gdje će razgovarati sa sirijskim predsjednikom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika