05.11.2011. / 10:44

Autor: Hina

'Teško da će Sud i jednu državu osuditi za genocid'

Bivši pravni zastupnik Srbije i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICJ) Tibor Varadi ocijenio je u petak kako nije realno da će doći do odluke kojom bi taj sud bilo koju državu proglasio krivom za genocid u postupku koji se vodi po međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid.

Hrvatska i Srbija digle su međusobne tužbeHrvatska i Srbija digle su međusobne tužbeBivši pravni zastupnik Srbije i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICJ) Tibor Varadi ocijenio je u petak kako nije realno da će doći do odluke kojom bi taj sud bilo koju državu proglasio krivom za genocid u postupku koji se vodi po međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid.

Varadi je, u izjavi koju je prenijela srbijanska državna televizija RTS, objasnio kako je potrebno "pokazati i dokazati" genocidnu namjeru države, te istaknuo kako to do sada nikada nije dokazano.

Dodao je kako se ICJ dosta oslanja na Haaški tribunal te da u Hrvatskoj Tribunal ne samo da nikog nije osudio, već nikog nije niti optužio za genocid.

"Imajući sve to u vidu, meni se čini da nije realno da će doći do odluke koja bi bilo koju od dvije države proglasila krivom za genocid", zaključio je Varadi.

Srbija je Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu (ICJ) u petak podnijela dopunske pisane argumente u postupku pred ICJ-em u povodu međusobnih tužbi Srbije i Hrvatske za genocid, javila je srbijanska agencija Beta pozivajući se na neimenovane izvore u Haagu.

Rok za srbijanski odgovor na hrvatski odgovor dostavljen ICJ-u u prosincu 2010. na srpsku protutužbu ističe danas, a sadržaj podnesaka za sada ostaje nepoznat široj javnosti jer je postupak još uvijek u ''pisanoj fazi'' koja podrazumijeva povjerljivost dokumenata koje prilažu strane u postupku.

Pravni zastupnici Srbije 4. siječnja 2010. podnijeli su ICJ-u tužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tijekom rata od 1991. do 1995. Srbijanska je vlada time uzvratila na tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid od 1991. do 1995., podnesenu u srpnju 1999., za koju se ICJ 18. studenoga 2008. proglasio nadležnim.

Vezane vijesti

'Najave o povlačenju tužbe za genocid su pružanje ruke pomirenja'

'Najave o povlačenju tužbe za genocid su pružanje ruke pomirenja'

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je kako izjave hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, glede… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 05.11.11. 15:24

Pravo pitanje je - zašto RH nije nikada tražila nanadu ratne štete i u tom smislu pravno djelovala?
Tužba za genocid je alibi-tužba, koja doista nema nikakve šanse da dovede do osuđujuće presude.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika