14.11.2011. / 11:21

Autor: Hina

Rusiji nejasno pitanje američkog proturaketnog štita

Rusiji nije jasno što joj Washington nudi kada je u pitanju američko-europski raketni štit, ali će uskoro dati svoj odgovor na planove uspostave presretačkih projektila u regiji, izjavio je u nedjelju ruski predsjednik Dimitrij Medvedev koji je na Havajima sudjelovao na summitu APEC-a.

Dimitrij MedvedevDimitrij MedvedevRusiji nije jasno što joj Washington nudi kada je u pitanju američko-europski raketni štit, ali će uskoro dati svoj odgovor na planove uspostave presretačkih projektila u regiji, izjavio je u nedjelju ruski predsjednik Dimitrij Medvedev koji je na Havajima sudjelovao na summitu APEC-a.

SAD je pozvao Rusiju da, koristeći vlastite radare, nadgleda razmještanje presretačkih projektila koji bi štitili Europu od zemalja poput Irana.

"Nažalost, za sada nema nikakvih sporazuma i ne razumijemo baš sasvim što nam to naši partneri nude", rekao je Medvedev. Kazao je da će Rusija uskoro dati širu procjenu o tome kako će reagirati na razvoj događaja, sada i poslije druge faze najavljene za 2015. Rusija traži jamstva da presretački projektili neće ni na koji način potkopati njezinu sigurnost.

Uspostava proturaketnog štita najavljena je u četiri faze. Druga faza u Rumunjskoj postat će operativna 2015., a kompletni sustav 2020. godine. Usprkos ruskom zahtjevu, Washington odgovara da neće biti u mogućnosti ponuditi nikakva pravno obvezujuća jamstva jer bi to zahtijevalo odobrenje Kongresa. Kongres se protivi bilo kakvim ograničenjima vezanim uz američki proturaketni projekt.

Vezane vijesti

'Budućnost svjetske obnove u Aziji'

'Budućnost svjetske obnove u Aziji'

Američki predsjednik Barack Obama je stigao u svoj rodni grad Honolulu gdje će u subotu i nedjelju predsjedati godišnjim summitom 21 zemlje članice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika