Objavljeno u Nacionalu br. 381, 2003-03-05

Autor: Mladen Pleše

Hotelski imperij bivšeg automobilističkog asa

'Svojim hotelima povezat ću Jadran, Alpe i tropska mora'

Goran Štrok, vlasnik i direktor kompanije Wren's hotels s 12 hotela u Engleskoj, Škotskoj, Hrvatskoj i na Sejšelima, nedavno je osnovao je novu turističku agenciju Wrens global travel, dovršava rekonstrukciju dubrovačkog hotela Palace u koji je uloženo 27 milijuna eura, te povezao Dubrovački ljetni festival s Windsorskim glazbenim festivalom

Goran Štrok, vlasnik je i direktor kompanije Wren's hotels s 12 hotela u Engleskoj, Škotskoj, Hrvatskoj i na SejšelimaGoran Štrok, vlasnik je i direktor kompanije Wren's hotels s 12 hotela u Engleskoj, Škotskoj, Hrvatskoj i na SejšelimaU utorak 25. veljače u Westminsterskoj palači u Londonu u Domu lordova Goran Štrok, vlasnik i direktor kompanije Wrens hotels, upoznao je četrdesetak novinara najvažnijih londonskih medijskih kuća s tri značajna poslovna poteza. Osnovao je novu turističku agenciju Wrens global travel, nakon 18 mjeseci, 1. srpnja ove godine dovršiti će se rekonstrukcija dubrovačkog hotela Palace u koji je uloženo 27 milijuna eura, a ove godine započet će suradnja Dubrovačkog ljetnog festivala s Windsorskim glazbenim festivalom.

Moja agencija ubrzat će povratak Engleza u Hrvatsku: tijekom turističke sezone 1990. na jadranskoj obali je boravilo više od 600.000 Engleza, a 2002. samo 100.000Nova agencija, objavio je Štrok, upravo je otvorila urede u Windsoru, Dubrovniku i Rijeci i njena će predstavništva biti povezana s 900 putničkih agencija širom Engleske. Wrens globall travel agencija bit će specijalist za dovođenje gostiju na Jadran, ali i u ostale hotelske destinacije Wrens grupe u Engleskoj, Škotskoj i na Sejšelskim otocima. Štrok je najavio da će njegova agencija ubrzati povratak engleskih turista u Hrvatsku. Tijekom turističke sezone 1990. na obali je, kazao je Štrok, boravilo više od 600.000 Engleza, a 2002. samo 100.000. Stoga je zadaća nove agencije da engleske turiste u što većem broju i što bržem roku vrati na jadransku obalu. Jedna od novinarki začudila se takvim Štrokovim najavama. Upozorila je, naime, da je ministrica turizma Pave Župan Rusković za svog boravka u Londonu prije početka prošle turističke sezone govorila upravo suprotno: da Hrvatska nije zainteresirana za masovni povratak engleskih turista jer joj je stalo samo do visokog turizma i bogate klijentele.

“To nas je veoma iznenadilo”, rekla je engleska novinarka Nacionalu, “jer se svjetske turističke destinacije otimaju za Englezima koji su uz Nijemce najbrojniji, ali i zbog jake funte i visokog standarda, najbolji turisti. Prošle godine u Grčku ih je putovalo 3,5 milijuna, a u Španjolsku 16 milijuna. No nakon što sam čula Štroka, očito je da vaši turistički djelatnici ipak neće zapostaviti engleske turiste”.

Uz to što je novinare detaljno obavijestio o pripremama za početak turističke sezone, Štrok je ispričao kako je povezao uprave dviju festivala. Budući da festival u Dubrovniku traje od 10. lipnja do 25. kolovoza, a u Windsoru tijekom rujna, dogovoreno je da se za početak organizira gostovanje mladih glazbenih talenata koji će nastupiti na oba festivala.

Prateći Štrokov istup u Londonu, neizbježno su se nametnule usporedbe sa skandalima vezanim uz privatizaciju hotelske tvrtke Sunčani Hvar. Dok hoteli Štrokove tvrtke Wrens hotel group, Bonavija u Rijeci te Excelsior, Bellevue i Palace u Dubrovniku očekuju da će 2003. biti najuspješnija godina u njihovu poslovanju, dotle će hvarski hotelijeri biti presretni ako njihova bilanca ne bude također rekordna, ali u negativnom smislu. U svakom će slučaju hrvatski porezni obveznici morati i ove godine platiti njihovu neuspješnost i nesposobnost. Jedina je nepoznanica koliko će biti visoki gubici. Upravo je privatizacija hotela koje je kupio Goran Štrok, bez obzira na sve kontroverze koje su pratile taj proces, dokaz kako je nužno što prije privatizirati hotelske objekte duž Jadrana. To je naime jedino jamstvo da će hotelske tvrtke dobiti sredstva za razvoj, podići kvalitetu usluga, skinuti se s grbače državnog proračuna i početi poslovati uspješno.

Štrokovo poslovno carstvo u Windsoru, koji je udaljen 15 minuta od Heatrowa, najvećeg aerodroma na svijetu, pola sata od Londona, nekoliko minuta hoda do Etona, najstarijeg kolega u Engleskoj i pedesetak metara od zidina dvorca Windsor, rezidencije engleske kraljevske obitelji, broji osam kuća u turističkom i trgovačkom središtu grada. To su hotel Christopher Wrens House koji je imao 39 soba, a nakon rekonstrukcije, koju je projektirala supruga Renata, a izvedena pod strogim nadzorom engleskih konzervatora, hotel ima 99 soba, raskošni zdravstveni, fitnes i biznis centar te dva restorana uz Temzu. Preko puta smješten je hotel i biznis centar Swan namijenjen poslovnim ljudima. Stotinjak metara dalje, s druge strane rijeke Temze, u blizini koledža Eton, drugi je hotel Christopher Wrens, smješten u zdanje izgrađeno 1511. Štrok ga je adaptirao u moderan hotel s biznis centrom sa salama za sastanke te restoranom Renata, omiljenom okupljalištu tamošnjih biznismena. U središtu Windsora nalaze se zgrade u kojima su smješteni Štrokovi uredi i novoosnovana agencija. U neposrednoj blizini Windsora, između poslovnih središta Maidenhead i Slought, Štrok još posjeduje dvorac izgrađen 1598. u koji je smjestio golemo luksuzno hotelsko zdanje Taplow. Grupacija Wrens posjeduje u Škotskoj hotele Auchterarder House u Perthshireu te Cringletie House u Peeblesshireu smještene u starim dvorcima. Na Sejšelima posjeduje hotel Le Northolme u čiju je obnovu uloženo 10 milijuna dolara. Sada taj hotel raspolaže s 45 luksuznih apartmana. Hotelsko naselje Cerf Island Resort Spa čini 12 ekskluzivnih vila, a na Maldivima Štrok upravo dovršava pregovore o uključivanju jednog luksuznog hotela u svoju hotelsku mrežu.

Štrok ističe da kao stranac nije imao nikakvih problema da u Engleskoj kupi sve što želi, nitko mu nije pravio probleme dok je, primjerice, kupovao osam kuća u Windsoru, samo sto metara ispod kraljičine rezidencije.

“Nisam morao biti dobar ni s jednim ministrom da bih nešto od toga kupio, bilo je dovoljno imati novaca i platiti cijenu koja se tražila. Ne iznenađuju me problemi s privatizacijom Sunčanog Hvara jer sam sličan pakao prolazio i još prolazim zbog kupnje hotela Excelsior. Naše je ljude teško uvjeriti da hotele koje sam kupio neću odnijeti iz Hrvatske, a da zahvaljujući mojim ulaganjima Dubrovnik već sada ima rekonstruirane hotele s pet zvjezdica, s najboljim menadžerima i osobljem, najvišom razinom usluga, efikasnim poslovanjem i visokom zaradom, kojima pomažemo u školovanju, što je već unaprijedilo turističku ponudu grada. Uz to su 40 posto uposlenih u mojim tvrtkama Nijemci, Talijani, Francuzi, Nizozemci, Španjolci, Indijci što daje kozmopolitski duh tvrtki i gostima iz tih zemalja ostavlja dojam da i njima jamčimo domaću atmosferu.”

Štrok tvrdi je država dobila od prodaje Excelsiora 12,5 milijuna eura, da je on još k tomu preuzeo na sebe 2,3 milijuna eura otplate dugova te da je njegova ponuda bila 4,5 milijuna eura bolja od ostalih. Uz to kaže da je u posljednje dvije godine uložio 3 milijuna eura u rekonstrukciju Excelsiora dok će ove godine uložiti još milijun kako bi osigurao da napokon dobije 5 zvjezdica. Prije privatizacije, tvrdi Štrok, Excelsior se nije mogao sam uzdržavati pa je i to razlogom zašto je prodan na javnom natječaju tek u trećem pokušaju.

Nakon što otvori hotel Palace, Štrok će zatvoriti dubrovački hotel Bellevue u kojemu će do kraja sezone biti otvoreno pedeset soba, no odmah potom ide u rekonstrukciju kako bi dobio 5 zvjezdica. U okolici Dubrovnika Štrok je kupio još tri objekta. U Grudi hotel s četiri zvjezdice koji će biti vezan uz golf igralište, objekt u Molunatu koji raspolaže s nekoliko luksuznih apartmana i restoranom, dok u Cavtatu u vili Excelsiore na vrhu grada odakle puca pogled na obje strane zaljeva, Štrok namjeravan izgraditi desetak luksuznih apartmana koji će stajati najmanje 500 dolara po danu. Na Konavlima se upravo dovršava farma koja će opskrbljivati Štrokove hotele zdravom hranom, a gosti će se sami moći uvjeriti na koji se način obrađuju polja. Već se sada u Wrens hotelima poslužuje najbolje domaće maslinovo ulje, sol, kvasina i vino.

Nakon dovršetka svih zahvata, Wrens grupa raspolagat će u Dubrovniku s više od 700 soba i skoro toliko zaposlenih. Od te će korporacije, kaže Štrok, u Dubrovniku živjeti najmanje 4 tisuće ljudi.

Hotel Excelsior, koji ima 172 sobe, ostvario je prošle godine prosječnu dnevnu cijenu sobe od 123 eura te promet od 6,3 milijuna eura. Prosječna zauzetost soba iznosila je 63 posto, a 230 dana bile su rasprodane sve sobe. Štrok ističe da je popunjenost hotela povećana za 40 posto, bruto profit za 44 posto te da je svaki euro zarade vraćen u hotel kroz ulaganja za podizanje kvalitete usluga.

Štrok je u razgovoru za Nacional najavio dva noviteta u poslovanju Excelsiora: do početka sezone u hotelu će, uz već postojeći butik Garani-Strok, biti otvoren i butik prestižne talijanske modne kuće Brioni. Upravo u stalnom podizanju kvalitete te širenju ponude, kaže Štrok, tajna je poslovnog uspjeha. Upravo je dovršen i nacrt za izradu Aman resort koji će imati 25 apartmana veličine 50 do 120 četvornih metara. Prosječna cijena sobe u Aman resortu iznosi 575 eura.

“Već sada gostima Excelsiora nudimo prijevoz luksuznim brodicama, automobilima i zrakoplovima do destinacija na Jadranu ili pak posjeti Rimu, Firenci i Veneciji. Današnji turisti žele se aktivno odmarati, a u svojim sobama žele kompjutor s Internetom te mogućnost da u svakom trenutku mogu komunicirati sa svojim uredom, kućom ili burzom. Uskoro će PC-ji biti u svim sobama Excelsiora, Bellevuea i Palacea. Uz to u svim našim hotelima nudimo na korištenje fintnes i beauty centre, razne vrste tretmana te posebnu ponudu zdrave hrane.”

Štrok je engleskim novinarima u Domu Lordova otkrio kako uskoro namjerava povezati Mediteran, Alpe i Trope: ”Želim da gosti mojih hotela mogu zimi skijati u Alpama ili se pak odmarati na Sejšelima, a ljeti u Dubrovniku i na jadranskoj obali te u Engleskoj. Stoga planiram, uz pomoć Hypo Alpe Adria banke kupiti hotele ili postaviti svoje menadžere u nekoliko hotela u Austriji i Sloveniji i povezati ih u sustav s engleskim, hrvatskim, škotskim i sejšelskim hotelima. Naravno zainteresiran sam da napravim hotel s pet zvjezdica u Istri, a uz to namjeravam s Adrianom Zekom i Umbertom Angelonijem, vlasnikom tvrtke Brioni, napraviti luksuzni hotel na Brijunima. Ako u svoj sustav Wrens hotela uspijem uvesti i istarske hotele, tada ću omogućiti mojim gostima da se mogu odmarati u najboljim hotelima na cijeloj jadranskoj obali.

Wrens hotels group Gorana Štroka ostvario je 1995., kada je u vlasništvu imala samo dva hotela i 32 sobe, promet od 500.000 eura. Nakon osam godina Wrens grupa posjeduje 12 hotela, 1000 soba i toliko uposlenih, budžet se udeseterostručio i ove je godine planirano da će iznositi više od 33 milijuna eura. Samo u Engleskoj u biznis s hotelima Štrok je uložio više od 23 milijuna eura, a uz to je investirao i oko 15 milijuna eura kredita. Vrijednost engleskog dijela tvrtke premašuje 50 milijuna eura, a svi hoteli i prateći objekti ostvaruju zaradu.

Štrok tvrdi da je ukupna cijena hotela Excelsior zajedno s preuzetim dugovanjima 21,700.000 eura, a još 4 milijuna eura uložio je u dodatno uređenje hotela. Za kupnju dubrovačkog hotela Palace platio je 5,1 milijun eura, a u rekonstrukciju je uložio još 23 milijuna eura. Rekonstrukcija hotela Bonavia u Rijeci, Štroka je, po njegovim riječima, stajala više od 8,5 milijuna eura dok je malim dioničarima isplatio tri godine unaprijed 3,4 milijuna eura u gotovini. Za objekte i zemljišta u Konavlima, Molunatu i Cavtatu Štrok je platio više od milijun eura.

Vezane vijesti

Presudio im kapitalizam

Presudio im kapitalizam

Bila je sparna lipanjska večer 2008. kad je hrvatski poduzetnik Goran Štrok svečano otvorio vrata svog obnovljenog hotela Excelsior u Dubrovniku.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika