Objavljeno u Nacionalu br. 533, 2006-01-30

Autor: Nacionalova redakcija

SAD

'Katrina' etnički očistila New Orleans

Zbog uragana "Katrina", koji je prošle godine opustošio New Orleans, taj grad mogao bi izgubiti čak 80 posto svog crnačkog stanovništva, koje je dosad u gradu bilo u većini. Ako vlast ne promjene način na koji je ušla u rekonstrukciju grada, moglo bi se dogoditi da taj nekada crnački većinski grad postane gotovo isključivo ekskluzivni bjelački grad, što bi značilo da je "Katrina" u gradu izvela pravo etničko čišćenje.
Prije "Katrine" tri četvrtine od 354.000 stanovnika grada i njegove neposredne okoline činili su crnci, a oni su mahom živjeli u siromašnim četvrtima koje su uraganom i najviše pogođene. Čak 29 posto crnaca spadalo je u kategoriju siromašnih. Čak 53 posto crnih stanovnika New Orleansa bili su podstanari, živjeli su u iznajmljenim kućama, a i velik broj onih koji su živjeli u vlastitim kućama nije imao kuće osigurane te stoga neće moći očekivati da će im one biti obnovljene. Oko 10 posto crnaca bili su nezaposleni.
Nakon što je prošao uragan, utvrđeno je da su bjelačke četvrti bolje prošle, da su posljedice poplave manje, jer su ta područja bila na uzvišenijem djelu grada. Uz to, ne samo da je tamo više kuća neoštećeno ili tek djelomice oštećeno, nego je većina kućevlasnika imala police osiguranja pa su oni mogli brže početi obnovu i bjelački dio grada brže je oživio, brže je počela i privredna aktivnost.
U crnačkim dijelovima grada situacija je sasvim drukčija. Ne samo da tamo obnove nema, nego su gradske vlasti čak obznanile da neće - barem zasad - popravljati ni kuće u svojem vlasništvu, koje su bile iznajmljene najsiromašnijim građanima. U ovom trenutku u grad se vratilo 50 posto bjelačkog stanovništva, ali samo 20 posto crnačkog, s tim da se bjelačko stanovništvo i dalje vraća, dok je povratak crnačkog uglavnom zaustavljen. S obzirom na veliko značenje crnačkog stanovništva za kulturu grada opća je ocjena da New Orleans neće više biti ono što je donedavno bio.

Vezane vijesti

Bojanka educira djecu o svećenicima pedofilima

Katolička crkva u New Yorku na zanimljiv način pokušava upozoriti djecu na opasnost seksualnog zlostavljanja od strane svećenika pedofila. Ove godine… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika