15.10.2007. / 17:48

Autor: Martina Čizmić

OPĆA SKUPŠTINA UN-A

Sanader: "Tražimo pravdu za žrtve u Vukovaru"

"Imamo pravo pitati zašto su Ženevske konvencije, čija su načela uključena u Statut Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, zanemarene u određivanju krivnje tih časnika JNA?", rekao je Sanader.

U svom obraćanju Općoj skupštini UN-a u New Yorku, premijer Sanader rekao je kako je Hrvatska povrijeđena presudom "vukovarskoj trojci".

"Tražimo pravdu za sve žrtve u Vukovaru i bilo gdje u svijetu. To je od iznimne važnosti za budućnost međunarodnog kaznenog prava", poručio je Sanader.

Rekao je kako je Hrvatska duboko povrijeđena nepravdom počinjenom Vukovaru umanjivanjem značaja tog nepobitnog, nehumanog i namjernog zločina. Istaknuo je kako je presuda izazvala negativne reakcije međunarodnih udruga za ljudska prava i mnogih uglednih osoba, vladinih dužnosnika, članova parlamenta i Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska.

"Imamo pravo pitati zašto su Ženevske konvencije, čija su načela uključena u Statut Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, zanemarene u određivanju krivnje tih časnika JNA?", rekao je Sanader. Istaknuo je kako Hrvatska očekuje da će nakon žalbe Tužiteljstva, Žalbeno vijeće proučiti presudu i djelovati u skladu s jasnim mandatom određenim od strane Vijeća sigurnosti UN-a.

Podsjetio je da tužiteljstvo nije podignulo optužnice protiv Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića. "Sud je pokolj na Ovčari tretirao kao zaseban slučaj. Tužiteljstvo je možda očekivalo da će strašni zločini počinjeni na Ovčari dostajati za maksimalnu kaznu, no to se nije dogodilo", rekao je premijer Sanader i poručio da je Hrvatska spremna preuzeti sve preostale slučajeve koji uključuju hrvatske državljane.

Vezane vijesti

Mesić: "Na nama je sada da procesuiramo"

Predsjednik Mesić prokomentirao je odluku Haškog suda o puštanju bivšeg majora JNA Veselina Šljivančanina na privremenu slobodu. Rekao je kako mu je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika