30.01.2007. / 12:21

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Zbog globalnog zatopljenja Hrvatskoj prijete tropske bolesti

Dr. Borislav Aleraj, epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izjavio je da zbog evidentnog zatopljenja ne treba paničariti, ali valja imati na pameti da u takvim okvirima kod nas postoje mogućnosti pojave bolesti karakterističnih za (sup)tropska područja

Zbog klimatskih promjena uzrokovanih globalnim zatopljenjem u budućnosti bi u Hrvatskoj moglo doći do razvoja malarije, koja je ranih pedesetih godina prošlog stoljeća zahvatila Dalmaciju i sjeverozapadnu Hrvatsku. Dr. Borislav Aleraj, epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izjavio je da zbog evidentnog zatopljenja ne treba paničariti, ali valja imati na pameti da u takvim okvirima kod nas postoje mogućnosti pojave bolesti karakterističnih za (sup)tropska područja. "Hrvatska je bila zemlja malarije koja je uspješno iskorijenjena prvom polovicom prošlog stoljeća. Zadnji slučaj zabilježen je 1954. godine", kazao je dr. Aleraj, a prenosi Vjesnik od utorka 30. siječnja.

Danas se u Hrvatskoj malarija javlja isključivo kao bolest pomoraca, do desetak slučajeva godišnje. No komarac malaričar i danas cirkulira Hrvatskom. "Stalno kontroliramo međunarodni promet u morskim i zračnim lukama i provodimo potrebne mjere dezinfekcije i drugo", rekao je dr. Aleraj. Dodao je da, osim malarije, vrsta insekta iz roda papatača koji je manji od komarca i bode noću, takozvani nevid, može prenijeti tropsku bolest leischmaniozu. Oni su česti u Dalmaciji, a godišnje od ove bolesti oboli dvoje ljudi.

Epidemiolog je rekao da se mogućom promjenom klime, kada je riječ o bolestima, kod nas ne bi puno toga promijenilo, ali da bi veći problem bile zaraze bliskim kontaktom ljudi. Sars i ebola samo su neke od njih. Stoga je važno, rekao je Aleraj, biti što bolje informatički povezan s epidemiolozima u svijetu, ponajprije kroz Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Prema Alerajovoj ocjeni, strahovi od pojave kolere, trbušnog tifusa i drugih bolesti uvjetovanih globalnim zatopljenjem su neosnovane, ponajprije zato što su rezultat niskog higijenskog standarda i loše vodoopskrbe.

Vezane vijesti

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Emisija stakleničkih plinova do 2020. godine mogla bi porasti na devet milijarda tona iznad razine potrebne za ograničenje globalnog zagrijavanja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika