03.03.2007. / 10:18

Autor: Stjepan Marković

KARLOVAC

Završena istraga protiv Karlovačke pivovare

Predviđena kazna za ovo djelo je od tri do 12 godina zatvora

Iz Karlovačke pivovare curio ugljični je dioksid (CO2) pokazala je kriminalistička istraga koju je vodila istražna sutkinja Županijskog suda u Karlovcu Jasminka Jerinić Mušnjak. Pivovara je na kraju priznala da je plin iscurio iz njihovih postrojenja kroz puknute cijevi. Plin se dobiva prilikom fermentacije piva, te bi se trebao cijevima ispuštati u zrak. No, u ovom slučaju plin je kroz puknute cijevi išao u kanalizaciju iz koje se uljevao u potov. Plin je otrovao Karlovčanina Zdravka Martinovića koji je šetao psa uz taj potok, te se već osam dana nalazi u komi. Njegova obitelj je najavila sudsku tužbu protiv Karlovačke pivovare, od koje traže odštetu i njezino zatvaranje.

U istraz je sudjelovalo oko 50 sanitarnih, vodopravnih, ekoloških i policijskih inspektora. U međuvremenu su uz pomoć posebnih cisterni isprani svi kanali Karlovačke pivovare, nakon čega je potok pokraj kojega je pronađen onesviješteni Martinović dobio tamnosmeđu boju. Mjerenjima kvalitete zraka javna vatrogasna postrojba je utvrdila da je da u zraku nema opasnih tvari.

Istražna sutkinja je potvrdila da problem curenja plina postoji nekoliko mjeseci, no da su sad poduzete mjere tako da više ne postoji opasnost za ljude i okoliš. Istražitelji će spise proslijediti Državnom odvjetništvu koje će odlučiti hoće li pokrenuti tužbu protiv odgovornih u Karlovačkoj pivovari. Predviđena kazna za ovo djelo je od tri do 12 godina zatvora Ugljični dioksid, inače je plin bez boje i mira, te je sastavni dio zraka. Nije otrovan u malim količina, čak se nalazi u tijelu i krvi čovjeka. Problem nastaje kada se udahnu veće količine tog plina jer tada tijelo ostaje bez kisika zbog čega dolazi do odumiranja stanica.

Vezane vijesti

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Emisija stakleničkih plinova do 2020. godine mogla bi porasti na devet milijarda tona iznad razine potrebne za ograničenje globalnog zagrijavanja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika