06.03.2008. / 09:06

Autor: Ivana Stipić-Lah

KABUL REPORT

I u Afganistanu postoji preljub

Ivana Stipić - Lah, hrvatska novinarka koja živi i radi u Afganistanu u seriji blogova na Nacional.hr-u piše o životu u Kabulu, glavnom gradu te udaljene zemlje

Iako je muskarcu po zakonu dozvoljeno imati četiri zene, ovu „pogodnost“ rijetko koji Afganistanac iskoristava u potpunosti.

Žene su na visokoj cijeni u cijelom Afganistanu. Žene su skupe. Mladoženja će za mladenku platiti između 5 i 10 tisuća dolara. Mnogi će posuditi pare od susjeda, rodbine i prijatelja, a dugove ce otplaćivati i slijedeća generacija. U zemlji gdje je prosjećna plaća 100 dolara, platiti za ženu 5 tisuća i nije tako jednostavno. Zato se od takve investicije očekuje da funkcionira po želji ne samo supruga nego i svih hijerarhijski starijih članova obitelji. Imati četiri zene, može samo jako, jako bogat čovjek.

Ipak, u modernom Afganistanu, događa se nešto gotovo nezamislivo. Mnogi Afganistanci danas imaju djevojke. Djevojke su neslužbene i besplatne.

Afganistanci koji imaju djevojke dijele su u dvije, otprilike jednako brojne grupe. Prvi svoje djevojke čuvaju kao blago, u patnji sto njena obitelj ne dozvoljava brak, dok drugi djevojke bezobrazno iskorištavaju.

Oni prvi su luzeri, oni drugi su kul. Prvi se skrivaju, a drugi o svojim djevojkama izmisljaju šale.

Pita Afganistanka svog momka Afganistanca: “Da li ces me ovako voljeti i nakon braka?” “Ako mi tvoj suprug dopusti”, odgovara on.

Ovu šalu ispričao je mom suprugu taksist koji ga je jedne prilike vozio kući. Ljubazni mladac je pitao mog supruga da li je oženjen. Kada je on odgovorio pozitivno, usljedilo je pitanje: „A imaš li djevojku?“ Nakon bezuspješnog pokušaja mog supruga da taksista uvjeri da nema i ne želi djevojku, ovaj mu je rekao kako je normalno u Afganistanu, pored žene imati djevojku i da će mu on pronaći jednu. Čak mu je, bezobraznik, dao i podsjetnicu!

Ono što Afganistancima u Afganistanu danas nikako ne odgovara je i činjenica da i žene, djevojke, danas mogu, žele i imaju dečke.

Jednom prilikom išla sam na ručak sa radio novinarkom Setarom. Njezin mobitel je zvonio bez prestanka. Taksist koji nas je vozio do obližnjeg restorana je negodovao. Pokušao mi je objasniti kako je Setara loša djevojka i kako se s njom nipošto ne bih smjela družiti. Rekao mi je: „Ona je nije dobra. Ona je baazar djevojka. Ona ima momka. Ona ima više od jednog momka.“.

Setara je nedavno izgubila posao. Kada se njeno računalo u redakciji pokvarilo, informatički odjel je pored virusa pronašao i iznimno perverzne porno fotografije muškaraca. Nisu je otpustili zbog fotografija, nego zbog virusa koji je pored njenog kompjutera srusio i cijelu mrezu.

Setara je jedna od rijetkih djevojaka koje su si dopustile momke prije braka. Muškarci izbjegavaju pričati o takvim djevojkama.

Pored ove teme, postoji još samo jedna tema o kojoj se ne govori. O kojoj se ne smije ni razmišljati.

Djevojke, gurnute u brak od strane svojih roditelja traze izlaz na sve moguće načine. Neke bježe od kuće, neke se pokušavaju ubiti, neke varaju surpuga. Varanje supruga je, po Šerijatu, kažnjivo smrću.

Mladi M.M. čeznutljivo gleda susjednu zgradu sa prozora svog stančića u Makroyanu. Kaže da tu živi njegova ljubavnica, udana žena sa kojom se potajno viđa.

Nitko ne zna za ovu tajnu vezu, oboje bi bili ubijeni da bilo tko sazna. Njegova obitelj bi ga se odrekla. Ipak, svake srijede njih dvoje se viđaju na „tajnom mjestu“. On njen zivot čini podnošljivim, ona njegov ispunjenim.

Oni nisu jedini.


Vezane vijesti

Crk'o agregat

Jutros sam htjela pisati o zimskim radostima koje svakog stanovnika Afganistana neizbježno čekaju, prije ili kasnije, ovisno o mjestu boravka ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika