14.11.2008. / 09:16

Autor: Ivana Stipić-Lah

Kabul report

Heroj 14. ulice

Zbog ovih otmica, slika prosječnog Afganistanca opet se izjednačila sa slikom o krvoločnom teroristi. Iz poštovanja prema Afganistancima koji nisu takvi, pišem ovu priču

Proteklih nekoliko tjedana, biti stranac u Kabulu, postalo je pomalo frustrirajuće. Najprije je ubijena humanitarka GayleWilliams. Nedugo zatim, dvojica zaposlenika DHL-a su ubijena kada su pokušala spriječiti šverc narkoticima kroz ovaj servis.

Pored ova dva ubojstva broj otmica posljednjih tjedana se drastično povećao. Najprije je kidnapiran sin vlasnika Azizi banke, koji je i sam radio u banci kao službenik. Samo dva dana kasnije, kidnapiran je i vazan političar, a nedavno je otet i francuz humanitarac, Dany Egreteau. Otmice i ubojstva izazvala su zgražanje svjetske javnosti, te izazvala masovno pooštrenje sigurnosnih procedura u mnogim internacionalnim organizacijama. Većini stranih državljana zabranjeno je kretanje po gradu, a nas je upozorio vozač Farid: "Miss Ivana, nemoj molim te hodati okolo. Ako ti nešto treba, nazovi i ja ću ti sve što je potrebno dovesti direktno kući."

Zbog Faridovog upozorenja, privremeno su prestale moje šetnje bazarima Kabula, a ukoliko bi se morali zaustaviti Farid bi me zaključao u svoju Toyotu i sam otišao u kupovinu. Tek od jucer mi je ponovo dozvolio da iz automobila privirim u lokalnu zelenaru i sama izaberem svoju cvjetaču. Zbog ovih otmica, slika prosječnog Afganistanca opet se izjednačila sa slikom o krvoločnom teroristu. Iz poštovanja prema Afganistancima koji nisu takvi pišem ovu priču.

U našem starom susjedstvu, živjeli smo tek nekoliko kuća dalje od Malikove obitelji. Malik je vozio taksi i pomagao je Faridu sa nabavkom taknina za radnjicu kod Baharistani kina u Karte Parwanu. Kada su dvoje Francuza, koji su se nedavno doselili u ovo naselje odlučili prošetati do pekare u četrnaestoj ulici, put im je presjekla Toyota Corrola u kojoj su sjedila trojica zamaskiranih kriminalaca.

U četrnaestoj ulici živio je i Malik sa svoje dvije žene i omanjim čoporom djece. Upravo u to vrijeme prao je svoje vozilo uz rub ulice. Kada je Malik vidio što se događa, potrčao je prema zamaskiranom muškarcu koji je držao Danya i zaskočio ga s leđa. Ohrabren podrškom Afganistanca, Francuz Dany se poceo hrvati sa svojim napadačem. Kriminalci, koji su za to vrijeme pokušavali uhvatiti francuskinju koja je bježala, odlučili su pomoći kolegi u nevolji te su zapucali u Malikova leđa. Malik je umro na licu mjesta.

Farid je išao na Malikovu sahranu, a prije toga je posjetio i njegovu obitelj, gdje je Malikovo tijelo čekalo obred. Lijeva strana Malikovog lica bila je potpuno raznesena. Rame je bilo odvaljeno i ruka se za njega jedva držala. Farid pretpostavlja da su mu i leđa bila potpuno izrešetana. Zahvaljujući Maliku, Francuskinja je uspjela pobjeći na sigurno. Policija još uvijek traga za tridesetdvogodišnjim Danyjem. Zbog toga u svakoj ulici našeg susjedstva patroliraju dva policajca. Priča o nestalom francuzu se nastavlja. Afganistancu koji je za gosta riskirao i izgubio život vecina medija posvetila je tek jednu kratku rečenicu.

Vezane vijesti

Crk'o agregat

Jutros sam htjela pisati o zimskim radostima koje svakog stanovnika Afganistana neizbježno čekaju, prije ili kasnije, ovisno o mjestu boravka ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika