27.03.2008. / 08:34

Autor: Ivana Stipić-Lah

KABUL REPORT

Kako Afgani gube nevinost

Ivana Stipić - Lah, hrvatska novinarka koja živi i radi u Afganistanu u seriji blogova na Nacional.hr-u piše o životu u Kabulu, glavnom gradu te udaljene zemlje

Seks je nešto o čemu se ne govori ali o čemu se puno misli. Nešto o čemu se ništa ne zna. Tajna skrivena iza religioznih priča, zabrana, tabua.

Žene rijetko pričaju o seksu. Iako postoje one otvorenog uma koje pokušavaju saznati nesto više u bespućima interneta, druge, one udane, se kratko i jasno izjašnjavaju o braku, drugoj misteriji gdje sve počinje. “Afganistanci i Afganistanke se žene samo radi jebanja” rekla je Masooma iz Herata, šokirajuci me riječnikom.

Naznaku mogućeg vođenja ljubavi primjetih i na Ehsanovom vjenčanju, kada mi je njegova majka pokazala sobu koju je brižljivo pripremila za taj događaj, skupa sa plahtom koju će sutra objesiti na krov svoje blatne straćare.

Moj posljednji susret sa strašću bio je pogled novinara dok je gledao prozor svoje udane ljubavnice. I to je to. Sa mnom nitko ne priča o seksu. Kada svojim dolaskom prekinem razgovor koji je moj suprug vodio sa Ehsanom, Aminom ili nekim drugim Afganistancem, pa primjetim kako ih iznenada obliva crvenilo, znam da su s njim opet podijelili neki sočan detalj.

Priče moga supruga jedini su način da saznam nesto više ološim stvarimakoje se rade sa ženom, a on je jako škrt na riječima. Postao je pravi Afganistanac kad se o tome radi.

Upravo jučer, moj suprug je podijelio sa mnom jednu priču. Priču. Ime Afganistanca je izmišljeno, jer imam osjećaj da bi me suprug vlastoručno udavio kada bih objavila identitet osobe koja mu se povjerila.

Ovog dvadesetogodisnjaka nazvat cemo Rashid.

Iako u samom Kabulu postoji nekoliko javnih kuća koji rade pod krinkom kineskih ili indijskih restorana, ovdje zaposlene djevojke 'poslužuju' uglavnom strane goste.

Rijetko koji Afganistanac će skupiti hrabrost i zakucati na veliku metalnu kapiju iznad koje visi veliki, crveni, kineski lampion.

Afganistanci će poljubavnajčešće ići u susjedni Pakistan ili Iran.

Vratimo se sada glavnom junaku. Rashid je skupio novac na nepoznat način, te je zakucao na vrata jedne od najljepših kuća u jednom od boljih kvartova grada - ne smijem reći kojeg. Vrata mu je otvorila pristojno obučena zena u srednjim godinama.

Grubo ga je upitala što hoće. “Ja bih igrao igruskrušeno je Rashid prozborio lozinku, te ga je gospođa pustila unutra.

Ležerno ga je odvela do prostorije sa djevojkama. Oklijevajući, Rashid je pogledao svaku. Nije ga oduševila niti jedna od ponuđenih. To je i rekao ženi u srednjim godinama koja mu je otvorila vrata. „Pa što ćemo sadupitala je ona. Rashid je skupio svu hrabrost i odlučno izjavio: „Ja bih tebe“.

Mlade su žene počele protestirati: „Mi smo mlade, a ona je stara.“ Rashid je ostao doslijedan sebi, te je opet zatražio „onu glavnu“. Cijena „glavne“ bila je duplo skuplja, ali je Rashid i na to pristao.

U sobi, žena je sjela na krevet i skinula se. Rashid je skamenjeno gledao. Odbijao je da se skine. Rekao je da ga je sram. Tada mu je zena prišla i skinula ga.

Rashid nije rekao više ništa.

Vezane vijesti

Crk'o agregat

Jutros sam htjela pisati o zimskim radostima koje svakog stanovnika Afganistana neizbježno čekaju, prije ili kasnije, ovisno o mjestu boravka ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika