23.07.2008. / 15:32

Autor: Nina Tomljanović

USKOK

Podignuta optužnica u slučaju "Pet zvjezdica" i istraga u slučaju Dubrovačkog primorja

Donedavnog predsjednika Općinskog suda u Dubrovniku 53-godišnjeg Besjedicu, u slučaju Dubrovačkog primorja, USKOK tereti da je 1998. godine tu tvrtku upisao kao vlasnika zemljišta Vrtovi sunca u Orašcu, čija je vrijednost više od 151 milijuna kuna

USKOK je pred splitskim Županijskim sudom podignuo istražni zahtjev i optužnicu protiv dubrovačkih sudaca Ive Besjedice i Pere Miloglava te tamošnjih poduzetnika Pere Vićana, Antoana Kralja i njegovog oca Antuna radi zlouporaba u pretvorbi tvrtke Dubrovačko primorje. Istodobno je podigao optužnicu u slučaju Pet zvjezdica protiv oca i sina Kralja te bivšeg pomoćnika predstojnika Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Ive Žeravice.

Donedavnog predsjednika Općinskog suda u Dubrovniku 53-godišnjeg Besjedicu, u slučaju Dubrovačkog primorja, USKOK tereti da je 1998. godine tu tvrtku upisao kao vlasnika zemljišta Vrtovi sunca u Orašcu, čija je vrijednost više od 151 milijuna kuna. S obzirom da ta nekretnina u pretvorbi nije ušla u procjenu društvenog kapitala poduzeća nije ni bila plaćena, pa se Besjedicu sumnjiči da je za taj iznos oštetio Hrvatski fond za privatizaciju (HFP). Iz USKOK-a tvrde da je Ivu Besjedicu na to potaknuo direktor Dubrovačkog primorja PeroVićan.

Antoana Kralja, njegova oca Antuna, Besjedicu i Miloglava se sumnjiči zbog nezakonitog skidanja zabilježbe spora nad spornim zemljištem u Orašcu u prosincu 2007. godine. Novi vlasnik zemljišta u Orašcu Josip Kordić je nakon uklanjanja zabilježbe spora nad tim zemljištem upisao i podigao kredit iz kojega je 12 milijuna kuna isplatio ocu i sinu Kralj za građevinske radove koje je njihova tvrtka "Konel" obavila u Vrtovima sunca.

Dvojica dubrovačkih sudaca osumnjičeni su za zlouporabu položaja i ovlasti, a ostala trojica za poticanje na tu zlouporabu.

Optužnica u slučaju Pet zvjezdica je podignuta nakon istrage koja je trajala sedam mjeseci. Antoana Kralja, njegova oca Antuna i Žeravicu se tereti da su vlasnika dubrovačkog hotela "Bellevuea" Gorana Štroka tražili ukupno 440 tisuća eura mita kako bi mu pribavili uporabne dozvole.

Prvo su, kako se navodi u optužnici, i Antun Kralj tražili 120.000 eura za dozvolu, no Štrok na to nije pristao, a zatim je Žeravica tražio 200.000 eura. Nakon što je Štrok ponovno odbio dati traženi mito zaključeno je kako njegov hotel nema uvjeta za dobivanje uporabne dozvole.

Žeravicu se tereti da je potom ponovno bezuspješno od Štroka tražio 120.000 eura kako bi mu, nakon lokacijske, izdao i dopunu građevinske dozvole. Cijelu situaciju je Štrok prijavio USKOK-u koji je u predistrazi tajno prisluškivao osumnjičene osobe.

Žeravica je također optužen i da je Antunu Kralju obećao da će mu kao državni službenik pomoći u dobivanju potrebnih dozvola za njegovu tvrtku ako mu proda stan u Zagrebu za 30 posto nižu cijenu od tržišne.

Tako je Žeravica, tvrde u USKOK-u, na nagovor dvojice suoptuženika, "stopirao" izdavanje građevinske dozvole jednom investitoru dok taj investitor s njima ne potpiše ugovor o izvođenju radova.

Budući da investitor na to nije pristao nije mu ni izdana dozvola na koju je imao pravo.

Vezane vijesti

Presudio im kapitalizam

Presudio im kapitalizam

Bila je sparna lipanjska večer 2008. kad je hrvatski poduzetnik Goran Štrok svečano otvorio vrata svog obnovljenog hotela Excelsior u Dubrovniku.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika