04.11.2009. / 14:55

Autor: Hina

Odluka o micanju raspela iz škola: Italija protiv, Španjolska podijeljena

Odluka Europskog suda za ljudska prava od utorka kojom se zabranjuju raspela u talijanskim školama izazvala je malo čudo i gotovo ujedinila zemlju u obrani tog simbola, piše u srijedu dnevni list Corriere della Sera.

"Presuda Suda u Strasbourgu je izazvala malo čudo i gotovo ujedinila zemlju u obrani simbola kršćanstva", piše urednik Massimo Franco.

Talijanski desni centar, blizak katoličkoj crkvi napao je presudu Strasbourga, ali čelnik Demokratske stranke (PD, glavna oporbena stranka) Pierluigi Bersani je također izrazio žaljenje što je "zdrav razum postao žrtvom prava", a druga oporbena stranka, Italija vrijednosti (Idv) ukazala je na "pogrešan odgovor na zahtjev za svjetovnošću".

Talijanska osuda odluke suda u Strasbourgu podijelila je katolike i laike u Španjolskoj.

Organizacije privatnih škola su se pobunile protiv te "neprihvatljive i iznenađujuće" odluke i ocijenile da ukoliko se "nešto slično dogodi u Španjolskoj, treba odlučno prosvjedovati".

Međutim udruga Svjetovna Španjolska je u priopćenju ocijenila da je sud u Strasbourgu "osvijetlao svoje ime".

Ta je udruga tražila od socijalističke vlade Josea Luisa Rodrigueza Zapatera da se "nadahne tom odlukom i zatraži trenutačno skidanje vjerskih simbola iz javnih ustanova, kako bi okončao zastarjelost".

Vezane vijesti

Grčki parlament usvojio plan zakona o reformi mirovina

Grčki parlament usvojio plan zakona o reformi mirovina

Grčki parlament u srijedu navečer usvojio je plan zakona o reformi mirovina za privatni sektor, kojim se predviđa odlazak zaposlenika u mirovinu s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika