14.10.2010. / 12:48

Autor: Hina

Rast tržišta osobnih računala u trećem tromjesečju slabiji od očekivanog

„Srpanj i kolovoz su bili užasni, svi su odgađali kupovine", kazao je analitičar te tvrtke David Daoud

Broj prodanih računala je rastao, ali manje od očekivanogBroj prodanih računala je rastao, ali manje od očekivanogProdaja osobnih računala na svjetskim tržištima rasla je u trećem tromjesečju sporije no što se očekivalo zbog slabe osobne potrošnje u SAD-u, pokazuju najnoviji podaci iz te industrije.

U razdoblju od srpnja do rujna isporuke osobnih računala porasle su 11 posto na 89,7 milijuna komada, pokazuju podaci analitičke tvrtke IDC. Analitičari su očekivali rast u visini 13,5 posto.

U odvojenom je izvješću istraživačka grupacija Gartner priopćila da su globalne isporuke osobnih računala u trećem tromjesečju porasle 7,6 posto, nasuprot očekivanih 12,7 posto.

Iako kompanije nastavljaju nadograđivati dotrajala računala i ulagati u računalnu opremu, oprez potrošača rezultirao je mlakom sezonom početka školske godine u SAD-u, uz skroman ali nedovoljan oporavak u rujnu.

Na američkom je tržištu tako ostvaren 3,8-postotni rast isporuka osobnih računala, daleko manje od očekivanih 11 posto, priopćio je IDC. Druge su regije zabilježile rezultate uglavnom u skladu s očekivanjima.

„Srpanj i kolovoz su bili užasni, svi su odgađali kupovine", kazao je analitičar te tvrtke David Daoud.

Podaci o prodaji osobnih računala za treće tromjesečje ne uključuju prodaju iPada ili drugih tablet računala.

Za četvrto tromjesečje u IDC-u očekuju rast prodaje za 7,4 posto.

Vezane vijesti

Hrvatski brandovi moraju osvojiti domaće tržište prije inozemnog

Hrvatski brandovi moraju osvojiti domaće tržište prije inozemnog

International Advertising Association - Young Professionals Croatian Chapter (IAA YP), hrvatski ogranak međunarodne oglašivačke udruge za mlade… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika