27.01.2011. / 16:07

Autor: Hina

Najnovija saznanja: Psi bi mogli otkrivati rak prostate

Psi su se pokazali uspješnima u otkrivanju drugih vrsta raka, pisao je medicinski časopis The Lancet. Tako pseći njuh može otkriti kancerogenu leziju kože, melanom, iz daha može nanjušiti rak pluća, a iz urina rak mokraćnog mjehura

Pseći njuh pokazao se odličnim za otkrivanje eksploziva ili droge, a novija istraživanja govore da bi vrlo jednostavnim testom na uzorku urina uvježban pas mogao detektirati rak prostate.

"Bili smo iznenađeni visokim učincima psećeg njuha jer nijedan test nije dao tako dobre rezultate", rekao je profesor Olivier Cussenot o rezultatima koje je pokazao belgijski ovčar Malinos, sposoban nanjušiti rak prostate iz uzorka urina.

Drugi se pas uvježbava, rekao je Cussenot, urolog-kancerolog iz Pariza, začetnik projekta koji je objasnio da je to prvi europski pokušaj, a slično je istraživanje već provedeno u Sjedinjenim Državama.

Psi su se pokazali uspješnima u otkrivanju drugih vrsta raka, pisao je medicinski časopis The Lancet. Tako pseći njuh može otkriti kancerogenu leziju kože, melanom, iz daha može nanjušiti rak pluća, a iz urina rak mokraćnog mjehura.

Urolozi preporučuju muškarcima između 50 i 75 godina redovito testiranje, no test PSA (Prostatični specifični antigen, mjeri se u krvi), pokazao se nedovoljno pouzdanim.

"Test PSA nije idealan jer 80 posto muškaraca koji su bili pozitivni na testu nemaju rak, već upalu ili hipertrofiju (uvećanje prostate). S druge strane test daje 10 posto negativnih slučajeva, a radi se o raku koji izmakne detekciji. Dijagnoza se potvrđuje tek biopsijom", kaže Cussenot i dodaje da je važno pronaći metodu ranog otkrivanja agresivnih tipova raka, onih koji se brzo razvijaju.

Vezane vijesti

WHO: Ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak

WHO: Ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak

Ispušni plinovi dizelskih motora mogu kod ljudi izazvati rak i spadaju u istu potencijalno smrtonosnu kategoriju kao azbest, arsen i iperit, objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika